Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer rust goed voor de natuur op de Terletse heide

27 maart 2024 | Susanne Blommaert

Een flinke groep damherten liet zich deze week op klaarlichte dag zien aan de bosrand op de Terletse heide. ‘Daar doen we het voor!’, was de reactie van de boswachters. Zij brachten onlangs veranderingen aan in de padenstructuur.

Damherten op de Terletse heide

Natuurmonumenten sloot enkele paden af op de Terletse heide en legde een nieuw pad aan. Dat nieuwe pad is op een slimmere plek neergelegd, verder van de bosrand af. Dat is niet alleen fijn voor de dieren in het gebied, die nu meer rust krijgen, maar ook voor wandelaars. De kans dat edelherten en damherten verder uit het bos durven te komen en zich laten zien, is groter. Wandelaars genieten van deze ontmoetingen.

De veranderingen op de Terletse heide maken onderdeel uit van het Recreatiezoneringsplan Veluwe van de Provincie Gelderland. Een plan om sommige delen van de natuur rustiger te maken. Op de meest kwetsbare plekken - vooral op de heide en de overgangen van heide naar bos – verleggen de boswachters paden en routes. Daar profiteren niet alleen edelherten en damherten van. Beschermde soorten zoals zandhagedis, adder, hazelworm, veldleeuwerik en draaihals krijgen de ruimte.

Wil je wandelen op de Terletse heide? Maak gebruik van het wandelknooppunten-netwerk. Vergeet je verrekijker niet!

wandelpaden Terletse heide
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert