Ga direct naar inhoud
Nieuws

MTB-route Veluwezoom afgelopen jaar aangepast

20 oktober 2021 | Petra Strijdhorst

De mountainbikeroute op de Veluwezoom is het afgelopen jaar op een aantal plekken aangepast. De belangrijkste wijziging is dat alle singletracks eenrichtingsverkeer zijn geworden. Daarnaast is er nu een basisroute waar onder alle weersomstandigheden gefietst kan worden.

Vernieuwing MTB-route Veluwezoom

“We hebben een aantal droge zomers gehad, maar ook flinke natte periodes” vertelt boswachter Susanne. “Zeker met flinke natte periodes heeft de mountainbikeroute flink te lijden. Als er plassen blijven staan op het pad komen er op die plekken steeds diepere kuilen. Dat kan gevaarlijk zijn. Bovendien gaan mtb'ers dan steeds verder om om de plassen heen rijden, wat begrijpelijk is maar ten koste gaat van de natuur. Onze vrijwilligers hebben op veel plekken drainage geregeld en ze staan na een flinke regenbui gelijk klaar met scheppen om het pad weer te herstellen, maar met langdurige zware regen is daar geen beginnen aan. Dan moesten we de route soms een paar dagen afsluiten.” Om dat te voorkomen is er in 2021 een gravelroute uitgezet. “Daar kan in principe altijd op gefietst worden, weer of geen weer.” Deze groene gravelroute van bijna 37 kilometer is zonder single tracks en is dus voor iedereen goed te fietsen.

Blauwe route

Mountainbikers die graag een rondje rijden maar zo min mogelijk gravelpaden zoeken, kunnen terecht op de blauwe MTB-route van bijna 50 kilometer. Deze overlapt op een paar stukken de groene route, maar er zijn ook stukken singletrack.

Technische lussen

Iedereen die op zoek is naar wat meer uitdaging kan terecht op de zogenaamde ‘technische lussen’. “Vroeger kon je sommige daarvan twee kanten op rijden. Daar hebben we, mede op verzoek van de mountainbikers zelf, een einde aan gemaakt. Alle singletracks zijn nu eenrichtingsverkeer.” De technische lussen hebben opvallende namen, zoals: Teerose, Granny, Egyptian Emma en Niner Shooting Mountain.

Vrijwilligers

“Dankzij de aanpassingen is de route weer helemaal up-to-date” vertelt Susanne trots. “Al hebben de vrijwilligers, allemaal zelf enthousiaste mtb'ers, er wekelijks werk aan om alles te onderhouden. We zijn er erg blij mee dat ze dat doen! Dankzij de inkomsten van het mountainbikevignet kunnen we de route goed onderhouden. Dus mountainbike je wel eens op een van de routes van Natuurmonumenten? Koop dan zeker het MTB-vignet. Alleen samen houden we de routes in goede conditie.”

Kijk hier voor meer informatie en een google maps kaartje van de route met routes 

Petra Strijdhorst