Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mysterieuze kuil wordt beter zichtbaar

16 oktober 2018 | Susanne Blommaert

Midden in het bos zwoegt een trekpaard. Met rustige passen trekt het dier boomstammen uit een kuil.

Ron le Poole van 'Paard aan het werk' leidt het paard met de eerste stam het bos uit

In het Asselt, een deel van Veluwezoom waar manshoge varens groeien tussen de eiken, leiden wandel- en ruiterpaden langs deze diepe kuil. Met een doorsnede van zo’n 30 meter en een diepte van zo’n 5 meter is het een echte blikvanger.

Anders dan sommige mensen denken is de kuil in het Asselt geen bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog. Op kaarten uit de Middeleeuwen staat de kuil namelijk al ingetekend. Bij bodemonderzoek werden ook potscherven en andere sporen gevonden uit de Middeleeuwen. Waar de kuil voor diende, is niet bekend. Het prikkelt de fantasie: diende de kuil als schuilplaats? Of was het misschien een reusachtige valkuil om wild mee te vangen?

Hoe dan ook zijn de kuil en de aarden wal eromheen van archeologische betekenis. Het mysterie is een van de sporen uit het verleden van Nationaal Park Veluwezoom. Door bomen uit de kuil en op de wal weg te halen, maakt Natuurmonumenten het archeologische monument nog beter zichtbaar. Het trekpaard wordt ingezet omdat het minder schade toebrengt aan de ondergrond dan machines. Ook kan het dier goed uit de voeten op de steile hellingen. Dat het ook zorgt voor een vleugje nostalgie, is mooi meegenomen.

Nieuwsgierige Schotse hooglanders namen een kijkje

Nieuwsgierige Schotse hooglanders namen een kijkje

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert