Nieuws van de boswachter

Natuur en historie hand in hand bij nieuwe route Veluwezoom

30 augustus 2017 | Susanne Blommaert

Sinds deze week is een wandelroute beschikbaar langs geheime Teerose-stellingen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt de wandeling gratis downloaden via deze site of via de route-app.

Natuur en historie hand in hand bij nieuwe route Veluwezoom

De wandelroute">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-veluwezoom/… Teerose-Terlet (ca. 16,5 km)voert door een schitterend deel van Nationaal Park Veluwezoom. Je wandelt door bos en heide en geniet onderweg van prachtige vergezichten. Bovendien voert de route je langs drie locaties van Duitse radiopeilstations uit de Tweede Wereldoorlog. Hiervandaan werden jachtvliegtuigen van de Luftwaffe begeleid bij het onderscheppen van geallieerde bommenwerpers (Royal Air Force). Je kunt de betonnen restanten nog altijd viden: in het bos vlakbij het hoogste punt op de Veluwe en op de Terletse heide.


Extra betekenis


Initiatiefnemer en communicatievrijwilliger Paulien Koopmans: 'Het is niet toevallig dat de Teerose-stellingen juist hier werden neergezet. De Duitsers kozen voor strategische plekken. Op de hoogste punten in het landschap, vlakbij vliegveld Deelen en op de aanvliegroute naar het Ruhrgebied. Informatie over de radiopeilstations én over het gebied met zijn eigen flora en fauna geeft voor bezoekers extra betekenis aan een uitstapje in de natuur.'


De route">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-veluwezoom/… is beschikbaar via deze siteen via de gratis">https://www.natuurmonumenten.nl/routes/route-app">gratis route-app.

placeholder

Beleef de route tijdens een themasafari!

Op woensdag 6 en zaterdag 16 septemberwordt een exclusieve themasafari georganiseerd. Met een kleine groep geïnteresseerden beleef je bijzondere natuur en praat initiatiefneemster Paulien je bij over de geschiedenis van het gebied. De ruim 16 km lange route wordt afgelegd per comfortabele personenbus.


Meer">https://www.natuurmonumenten.nl/activiteiten/themasafari-teerose-veluwe… over de Themasafari 6 september >


Meer">https://www.natuurmonumenten.nl/activiteiten/themasafari-teerose-veluwe… over de Themasafari 16 september>

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo