Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw raster schaapskooi meteen ‘wolvenproof’

15 juli 2021 | Susanne Blommaert

Veiligheid voorop voor de schapen van Nationaal Park Veluwezoom. Natuurmonumenten en de Rhedense Schaapskudde zorgen er samen voor dat een nieuw raster bij de schaapskooi de dieren meteen beschermt tegen de wolf.

Het wolvenkerende raster in aanleg

Voor zover bekend is de wolf nog niet in de buurt van de schaapskooi in Rheden geweest. Maar het is niet ondenkbaar dat hij er wel een keer zal komen. Want sinds de vestiging van een eerste wolvenroedel op de Noordwest-Veluwe in 2019 is het dier bezig aan een gestage opmars in Nederland. Zowel de boswachters van Natuurmonumenten als de herders van de Rhedense Schaapskudde vinden dat de wolf een plek verdient in de natuur. Maar ook willen ze de gewaardeerde schapen beschermen, die een belangrijke rol vervullen in het open houden van de heide.

Hoger gaas

Het raster rond de schapenweide was aan vervanging toe. Natuurmonumenten en de Schaapskudde besloten er samen voor te zorgen dat het nieuwe raster meteen ‘wolvenkerend’ zou worden. Dat houdt in dat het gaas iets hoger wordt dan nu – 1 m 20 – en dat aan de buitenzijde op drie hoogtes schrikdraad wordt aangebracht. Wolven leren snel – als ze tegen het gaas duwen en proberen er doorheen te komen, krijgen ze een schok die pijn doet. Ze weten dan: hier is geen gemakkelijke prooi voor mij, en zullen afdruipen.

De kans dat je als bezoeker iets merkt van een op termijn langskomende wolf is uiterst klein. Het schuwe dier wordt zelden gespot en dan nog bijna uitsluitend op rustige plekken diep in de natuur.

Op excursie

Wil je meer weten over de wolf in Nederland? Natuurmonumenten organiseert geregeld excursies over de wolf. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Meer weten over de wolf?

Bekijk

https://www.natuurmonumenten.nl/standpunten/wolf 

 

Op de foto: het wolvenkerende raster in aanleg. De palen en het gaas zijn geplaatst, het schrikdraad zit er nog niet op.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert