Ga direct naar inhoud
Nieuws

OERRR-mountainbikelus Veluwezoom officieel geopend

16 juni 2022 | Petra Strijdhorst

Woensdag vijftien juni werden de OERRR-routebordjes op de paaltjes geschroefd waarmee deze lus nu écht geopend is. Het stukje mountainbikeroute van bijna vier kilometer zit vol technische uitdagingen zodat zowel kinderen als volwassenen hun mountainbikeskills kunnen oefenen.

Kind mountainbikeroute Veluwezoom

René Holtrigter, medebedenker én maker van de route vertelt wat er allemaal te vinden is op de route: ‘We hebben net twee skinnies geplaatst. Dit is een technische feature waarbij je over een smal object rijdt. Om dit te kunnen moet je je balans houden, voldoende vooruit kijken, hand aan de rem houden en als het nodig is veilig van het balkje af kunnen springen. Dit is best lastig, maar oefening baart kunst.’ Op termijn komen er nog een whale tail, een ride off en misschien een wall ride.

Een van de twee skinnies

Een van de twee skinnies

MTB-vereniging Last Gear

De OERRR-lus maakt onderdeel uit van een langere mountainbikeroute op de Veluwezoom. Kinderen zijn ook welkom op deze lange route, maar er was ook behoefte om technische uitdagingen te kunnen oefenen zonder daar heel veel kilometers voor te moeten fietsen. De jeugdgroep van mountainbikevereniging Last Gear oefent wekelijks op deze speciale kinderroute. Daarom werken diverse leden regelmatig mee aan het onderhoud van de route. ‘De materialen worden geleverd door Natuurmonumenten, wij doen de werkzaamheden’ legt René uit.

Een van de bordjes wordt vastgeschroefd

Een van de bordjes wordt vastgeschroefd

Koppeling met OERRR

Omdat de route in eerste instantie voor kinderen is die willen oefenen om beter te kunnen mountainbiken, was de koppeling met OERRR, het kinderprogramma van Natuurmonumenten snel gemaakt. Boswachter Dick van Kooij legt uit dat iedere technische lus op de route een naam krijgt. ‘Er is een basisroute van bijna vijftig kilometer. Daaraan vast zitten enkele technische lussen. Dat is een extra stuk route waar je echt goed voor moet kunnen mountainbiken. Wil je eerst nog wat oefenen? Dan kun je ook als volwassene terecht op de OERRR-lus. Maar voor volwassenen is dit stuk route net wat lastiger. De bochtjes zijn net wat korter omdat ze zijn aangelegd voor kinderfietsen.’

Een stukje van de lus

een stukje van de OERRR-lus

Mountainbikevignet

Ook op dit stuk route is het mountainbikevignet van Natuurmonumenten verplicht. Met dit vignet mag je mountainbiken op alle routes van Natuurmonumenten. Met de inkomsten worden de materialen voor het onderhoud van de routes gefinancierd en onderhouden we de omliggende natuur.

Petra Strijdhorst