Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ontdek de reptielen van Veluwezoom

16 juni 2020 | Susanne Blommaert

Zie jij een slang in Nationaal Park Veluwezoom? Ontdek de reptielen van dit gebied en geef je melding door.

Ringslang

Ken je dat: je gaat wandelen en wilt dolgraag een hert of een wild zwijn tegenkomen. Je speurt en speurt, maar geen hert of zwijn te zien… Een andere keer ben je in de natuur, helemaal niet bezig met het zien van een dier, en dan kijk je ineens een ree in de bruine ogen. Een onverwachte ontmoeting. Stel nou dat je dat binnenkort hebt: je wandelt ergens in Nationaal Park Veluwezoom en je ziet een… slang. Maak dan een foto en laat het ons weten. Jij deelt een bijzondere ervaring én je helpt mee met reptielenonderzoek!

Wat voor reptiel zou je kunnen tegenkomen?

Hazelworm

Lijkt op een kleine slang: de hazelworm.

Hazelworm

Lijkt een (kleine) slang, maar is in feite een hagedis zonder pootjes. Fascinerend hè! Op verschillende plekken in Nationaal Park Veluwezoom kun je hem tegenkomen. Het diertje wordt niet langer dan 40 cm. Zie je de komende tijd een hazelworm zonnebaden, dan heb je een goede kans dat het een drachtig vrouwtje is. Door te zonnebaden stimuleert ze de ontwikkeling van haar embryo’s.

Ringslang

Ronde pupil en een gele en zwarte streep achter de kop: een ringslang

Ringslang

Is er water in de buurt, dan kan je deze slang tegenkomen. Sterker nog, je kunt hem zelfs zien zwemmen! De ringslang is makkelijk te herkennen: hij heeft een duidelijke gele en zwarte band achter de kop en zijn pupillen zijn rond. Een ringslang is niet giftig en bijt niet, zelfs niet als je hem vangt.

Gladde slang

Strepen of vlekken op de rug, streep door het oog, ronde pupil: gladde slang

Gladde slang

Zie je een andere slang en twijfel je of het misschien een adder zou kunnen zijn? Kijk dan goed naar de rug van het dier. Zie je een gevlekt of gestreept patroon en loopt er een donkere streep door het oog, en is de pupil rond? Dan heb je te maken met een gladde slang.

Adder

Duidelijk zigzagpatroon, rode ogen met verticale pupillen: onmiskenbaar een adder.

Adder

Bekend van het gezegde ‘een addertje onder het gras’ maar in de natuur inmiddels behoorlijk zeldzaam. De kans is dan ook heel klein dat je hem tegenkomt. Je herkent de adder aan het overduidelijke zigzagpatroon op zijn rug. De ogen zijn rood met verticale pupillen. De adder is de enige giftige slang die in Nederland voorkomt.

Geef je melding door

Heb jij een van deze soorten gezien in Nationaal Park Veluwezoom? Heb je ook een foto of filmpje gemaakt? Vul dan dit formulier in en mail het als bijlage met evt. foto’s/filmpje naar [email protected]

Alle meldingen geven inzicht in de verspreiding van verschillende soorten. Bovendien zijn ze waardevol voor de boswachters, die er bij het beheer van het gebied rekening mee kunnen houden. De data worden ingevoerd in de landelijke databank van RAVON.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert