Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ontdek de reptielen van Veluwezoom en meld jouw waarneming

16 mei 2024 | Susanne Blommaert

Ken je dat: je gaat wandelen en wilt dolgraag een hert of een wild zwijn tegenkomen. Je speurt en speurt, maar geen hert of zwijn te zien… Een andere keer ben je in de natuur, helemaal niet bezig met het zien van een dier, en dan kijk je ineens een ree in de bruine ogen. Een onverwachte ontmoeting. Stel nou dat je dat binnenkort hebt: je wandelt ergens in Nationaal Park Veluwezoom en je ziet een… reptiel. Maak dan een foto en laat het ons weten. Jij deelt een bijzondere ervaring én je helpt mee met reptielenonderzoek!

Ringslang

Wat voor reptiel kun je tegenkomen?

Hazelworm

Hazelworm

De hazelworm lijkt een (kleine) slang, maar is in feite een hagedis zonder pootjes. Fascinerend hè! Op verschillende plekken in Nationaal Park Veluwezoom kun je hem tegenkomen. Het diertje wordt niet langer dan 40 cm. Zie je de komende tijd een hazelworm zonnebaden, dan heb je een goede kans dat het een drachtig vrouwtje is. Door te zonnebaden stimuleert ze de ontwikkeling van haar embryo’s.

zandhagedis

Zandhagedis

De zandhagedis heeft wel pootjes, is stevig gebouwd en heeft een forse kop. Zie jij er een met fraaie groene flanken, dan gaat het om een mannetje. Je moet wel snel zijn met het nemen van een foto, want voor je het weet is de zandhagedis weer in een (heide)struik verdwenen.

ringslang

Ringslang

Is er water in de buurt, dan kan je de ringslang tegenkomen. Sterker nog, je kunt hem zelfs zien zwemmen! De ringslang is makkelijk te herkennen: hij heeft een duidelijke gele en zwarte band achter de kop en zijn pupillen zijn rond. Een ringslang is niet giftig en bijt niet, zelfs niet als je hem vangt. 

gladde slang

Gladde slang

Zie je een andere slang en twijfel je of het misschien een adder zou kunnen zijn? Kijk dan goed naar de rug van het dier. Zie je een gevlekt of gestreept patroon en loopt er een donkere streep door het oog? Dan heb je te maken met een gladde slang.

adder

Zie je een overduidelijk zigzag-patroon, dan heb je te maken met een adder.

Bekend van het gezegde ‘een addertje onder het gras’ maar in de natuur inmiddels behoorlijk zeldzaam. De kans is dan ook heel klein dat je hem tegenkomt! Je herkent de adder aan het overduidelijke zigzagpatroon op zijn rug. De ogen zijn rood met verticale pupillen. De adder is de enige giftige slang die in Nederland voorkomt. 

Geef je melding door!

Heb jij een van deze soorten gezien in Nationaal Park Veluwezoom? Heb je ook een foto of filmpje gemaakt? Vul dan dit formulier in en mail het met evt. foto’s/filmpje naar [email protected]

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert