Nieuws van de boswachter

Op kraamvisite in Nationaal Park Veluwezoom? Gun de dieren rust en houd afstand

24 maart 2021 | Jose Lamain

De lente is begonnen, het is de tijd van ontluikend blad en jonge dieren. Zo ook voor de Schotse hooglanders op de Veluwezoom. De eerste kalfjes zijn geboren, ze zien er knuffelbaar uit, maar wees je er van bewust dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. In deze periode zijn ze extra alert en houden ze vreemden liever op afstand. Dat is logisch, ga maar na als je zelf net een baby hebt gekregen.

Kraamtijd voor de hooglanders

Crèches

Schotse hooglanders zijn kuddedieren. Daar waar de mannen als vrijgezel op de hei en in het bos grazen, leven de dames in hechte familiegroepen. Ze vormen als het ware echte crèches, waarbij de tantes en oma’s ook een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, samen zorgen ze voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de kleine kalfjes. Ze gaan om de kalfjes heen staan en wenden met hun horens het gevaar af. Wees je daarvan bewust, toon respect en houd tenminste 25 meter afstand. Doorkruis een kudde niet, de oudere dieren zien dit als een bedreiging. Loop om de kudde heen of keer terug.

Chreche Schotse hooglanders

Crèche Schotse hooglanders

Goed geregeld

Dat de Schotse hooglanders juist nu kalfjes krijgen is geen toeval. De hooglanders op de Veluwezoom leven hier al veertig jaar op een natuurlijke manier. De grootte van de kudde en de samenstelling tussen mannen en vrouwen is volledig afgestemd op het terrein. De kalfjes worden geboren op het moment dat ook het gras weer gaat groeien en er jonge blaadjes aan de bomen ontluiken. Dat is super handig, want zo hebben de de kersverse moeders voldoende te eten om hun conditie op peil houden na de bevalling en tijdens de zoogperiode.

Zelf hooglanders spotten?

Wil je zelf Schotse hooglander kalfjes kijken? Wandel dan bijvoorbeeld de groene route vanaf de Lappendeken. Nabij de Carolinahoeve kan je ze vaak zien grazen. Als je geluk hebt zie je goed welke kalfjes net geboren zijn. Tijdens de kraamperiode lijken ze wel een bril op te hebben. Na deze periode krijgen ze hetzelfde kapsel als de volwassen dieren. Kijk maar eens goed, gebruik daarvoor een verrekijker of telelens, dan kan je goed de afstand goed bewaren.

Schotse hooglanderkalf, met 'bril'
José Lamain
Jose Lamain
logo