Nieuws van de boswachter

Opknapbeurt voor boomgaarden Veluwezoom

27 februari 2017 | Susanne Blommaert

Enthousiaste vrijwilligers hebben zaterdag twee boomgaarden op Veluwezoom opgeknapt.

Opknapbeurt voor boomgaarden Veluwezoom

De ‘snoeiploeg’ ploeg bestond dit keer niet alleen uit de vaste groep die eens in de maand op zaterdag komt werken. Een flinke delegatie vrijwilligers namens het Vobula-kamp bood de helpende hand. En dat kwam goed uit, want er was een hoop werk te doen. De vaste vrijwilligers begonnen met het opruimen van stormschade van de afgelopen week en met het snoeien van de leilindes langs het boswachterskantoor en bij De Carolinahoeve. Ook plantten zij nieuwe fruitbomen om de gesneuvelde exemplaren te vervangen.

placeholder

Vrijwilligers van VOBULA snoeien een boomgaard op VeluwezoomFotograaf: Susanne BlommaertBron: Natuurmonumenten

placeholder

Fotograaf: Susanne BlommaertBron: NatuurmonumentenVobula-kampeerders

De vrijwilligers die op initiatief van Vobula waren opgetrommeld, ontfermden zich ondertussen over het snoeiwerk in de boomgaarden. In hun midden was een professioneel boomverzorger. De extra ploeg was aanwezig op initiatief van vier deelnemers van het Vobula-kamp (zie onderaan dit bericht) van afgelopen zomer. Initiatiefneemster Mirjam: ‘We kampeerden in deze mooie boomgaard. Omdat we de nodige ervaring hadden met snoeiwerk, viel ons op dat deze fruitbomen wel een snoeibeurt konden gebruiken! We boden onze hulp aan bij de boswachters en hebben een datum geprikt. In het begin waren we met zijn vieren, maar na wat rondvragen werd de groep groter. Nu zijn we met z’n twintigen!’


placeholder

Fotograaf: Susanne BlommaertBron: NatuurmonumentenMooi resultaat

Boswachters Tineke Velthorst en Berry Lamberts zijn heel tevreden over de snoeidag. ‘Het was een goede samenwerking, en het is fijn dat er zo hard gewerkt is door beide vrijwilligersgroepen. De leilindes bij het beheerkantoor en bij restaurant de Carolinahoeve zijn weer netjes. De boomgaarden staan er mooi bij en zijn helemaal klaar voor de lente. Petje af voor deze enthousiaste, hardwerkende vrijwilligers!


Jaarlijkse kampeerweken


Stichting">http://www.vobulakamperen.nl/">Stichting VOBULAorganiseert op buitenplaatsen en landgoederen elk jaar meerdere kampeervakanties waar je je als vrijwilliger actief inzet voor het behoud van de natuur en cultuurhistorische landschappen in Nederland. Eén van de locaties is Nationaal Park Veluwezoom, waar het kamp neerstrijkt in de boomgaard naast het boswachterskantoor in Rheden. Iedere ochtend steken de gasten van de camping hun handen uit de mouwen. Ze helpen de boswachter met klussen in de natuur, zoals boompjes zagen of een boomstammenpad aanleggen. ’s Middags genieten zij van de rust in de fraaie omgeving van het natuurgebied. Het mes snijdt aan twee kanten: de kampeerders hebben een gezellige week op een heel mooi plekje in de natuur, en Natuurmonumenten heeft er even wat extra handen bij. Vobulakamperen in Rheden is dit jaar van 22 juli t/m 5 augustus.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo