Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schotse hooglander check-up met de dierenarts

28 april 2022 | Susanne Blommaert

Ze zijn graag geziene dieren in Nationaal Park Veluwezoom: Schotse hooglanders. De dieren leven er in grote vrijheid, bijna zoals in het wild. Bijna, want boswachters houden hun conditie in de gaten. Een paar keer per jaar checken zij samen met de dierenarts alle hooglanders. Zo ook in deze periode, als de lente begonnen is en de eerste kalfjes geboren worden.

Boswachter controleert Schotse hooglanders

Met een verrekijker en een scorelijst op zak brengen gaan boswachter en dierenarts op pad.  Zo’n ronde langs de Schotse hooglanders maken is hier nog niet zo makkelijk. De kudde van in totaal ongeveer 180 dieren leeft verspreid over een nogal fors graasgebied. Hun ‘weiland’ is zo’n 5000 hectare groot en bestaat uit bos en heide.

Conditie

Om de hele kudde te kunnen bekijken gebruiken dierenarts en boswachter een terreinwagen. Ze kunnen een flink aantal dieren vanaf de beheerweg bekijken door een verrekijker, soms wandelen ze een stukje het gebied in. De dierenarts let op uiterlijke kenmerken van de Schotse hooglanders, zoals de vacht, of ze nog wat vlees op de botten hebben. Maar hij kijkt ook naar het gedrag. Reageren de dieren alert of zijn ze suf? Hoe staan ze erbij? De dierenarts geeft aan of het om stieren of koeien gaat en wat hun conditie is; de boswachter noteert alles. Zo kunnen ze door de tijd heen zien hoe het met de kudde gaat.

Moeder en kind hooglander

Jojoën

Over het algemeen doen de robuuste hooglanders het prima in het natuurgebied en dat is ook dit jaar het geval. Aan het eind van de winter zijn ze relatief dun – al valt dat verschil voor een leek niet zo makkelijk te zien door de langharige vacht van de dieren. Tijdens de wintermaanden hebben de Schotse hooglanders deels gebruik gemaakt hun vetreserves. Het voedselaanbod varieert door het jaar heen en ook hun gewicht varieert mee. Dit jojoën is volstrekt normaal voor Schotse hooglanders. Hun spijsverteringsstelsel is helemaal toegerust op verschillen in het voedselaanbod. Het voedselrijke seizoen is nu aangebroken; het gras groeit weer en bomen en struiken lopen uit. De hooglanders eten er gauw weer een maatje bij. Na de zomer gaan ze dan weer lekker stevig het winterseizoen in.

Jong leven

Tijdens de ochtend van de check-up tellen dierenarts en boswachter 178 dieren in een behoorlijke conditie, waaronder enkele kalfjes. Verschillende koeien zijn nog drachtig en zullen binnenkort werpen. Altijd weer een mooi gezicht, dat jonge leven.

Zelf Schotse hooglanders zien?

Wees welkom in Nationaal Park Veluwezoom. Op sommige plekken, zoals in de omgeving van de Burgemeester Bloemersweg en bij de Carolinahoeve, kom je vaak Schotse hooglanders tegen. Onthoud: de dieren zijn rustig, maar niet tam. Hou er rekening mee dat je te gast bent in hun leefgebied.

  • Hou minstens 25 m afstand
  • Doorkruis een kudde niet
  • Kom niet tussen moederdier en kalf
  • Laat de dieren met rust
  • Liggen ze op het pad, loop er dan met een flinke boog omheen, ook al moet je daardoor even van je pad af.

Waarom zet Natuurmonumenten Schotse hooglanders en andere grazers in? Je leest het hier >

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert