Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tweede wolf officieel gevestigd in Nederland

03 juni 2019 | Petra Strijdhorst

Wolvin GW960f bevond zich eind april zes maanden in Nederland. Lang genoeg om haar als tweede Nederlandse wolf te benoemen. Vier andere wolven doorkruisten de afgelopen maanden ons land.

Tweede wolf in Nederland, nieuws

Wolvenpoep

Wageningen Environmental Research onderzocht de afgelopen maanden wolvenpoep om te inventariseren welke wolven er in Nederland zijn. Keutels die mogelijk van een wolf zijn, zijn makkelijk te herkennen. Ze zijn meestal ruim 25 centimeter lang, 3 centimeter dik en er zit veel haar en botresten in. Onze boswachters verzamelen samen met vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt de poep. Kom je zelf keutels tegen waarvan je vermoedt dat het van een wolf is? Het Wolvenmeldpunt roept iedereen op een mogelijke wolvendrol wél te melden, maar vooral te laten liggen. Uit DNA-analyse van de ontlasting bleek dat twee wolven zich inmiddels permanent (langer dan zes maanden) hebben gevestigd in Nederland en dat vier andere wolven ons land de afgelopen maanden hebben doorkruist.

Locatie

Wolvin GW960f, de tweede Nederlandse wolf, bevond zich de afgelopen zes maanden op de Midden-Veluwe. De eerste wolf van Nederland, wolvin GW998f, heeft zich gevestigd op de Noord-Veluwe. Eind januari liet ook de mannelijke wolf GW893m zich voor het eerst waarnemen in hetzelfde gebied. Onderzoek laat zien dat in de periode daarna, het mannetje nog minstens acht keer in het territorium van het vrouwtje is geweest. Dit doet sterk vermoeden dat ze een paar vormen. Formeel is daar pas sprake van als ook het mannetje een half jaar aanwezig is in hetzelfde gebied, maar het is niet uitgesloten dat er inmiddels paring heeft plaatsgevonden. De komende maanden zal moeten blijken of er pups geboren zijn. Recent werd er een foto gemaakt van het stel.

Meer lezen over wolven in Nederland

Standpunt Natuurmonumenten over wolven in Nederland

Wij vinden de wolf een verrijking voor onze natuur. Lees hier waarom

Petra Strijdhorst