Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waarneemactie Reptielen Veluwezoom: meer ringslangen gespot

22 januari 2018 | Susanne Blommaert

2017 was een recordjaar voor de Waarneemactie Reptielen op Veluwezoom. Vooral de ringslang werd veel gespot.

Waarneemactie Reptielen Veluwezoom: meer ringslangen gespot

Sinds begin jaren ’90 doet vrijwilliger Ronald de Boer verspreidingsonderzoek naar reptielen in Nationaal Park Veluwezoom. De resultaten geven inzicht in de verspreiding van verschillende soorten. Bovendien zijn ze waardevol voor de boswachters, die er bij het beheer van het gebied rekening mee kunnen houden. De data worden ingevoerd in de landelijke databank van RAVON.

Bezoekers kijken mee

Omdat het voor één persoon ondoenlijk is om het hele nationale park te monitoren, ontstond bij het bezoekerscentrum het idee om ook bezoekers te vragen hun waarnemingen te melden. Er kwamen formulieren waarop datum, tijdstip, temperatuur en plaats van de waarneming kon worden ingevuld. Bezoekers werd aan de balie gevraagd hun meldingen door te geven.

placeholder

Meer soorten

De afgelopen jaren schommelde het aantal ingevulde formulieren nogal, maar sinds 2011 doen er ieder jaar meer bezoekers mee. De Waarneemactie Reptielen beperkte zich in het begin tot één soort, de hazelworm. Inmiddels kun je ook slangen melden die je op Veluwezoom tegenkomt. Dat betekent dat de ringslang, adder, gladde slang nu ook meegenomen worden in het onderzoek.

Veel ringslangen

In 2017 werd het recordaantal van 88 formulieren ingevuld bij Bezoekerscentrum Veluwezoom, en vaak werden foto’s gemaakt. In totaal werden afgelopen jaar 22 hazelwormen, 13 gladde slangen en 67 ringslangen gemeld. Vooral het aantal ringslangen was in verhouding relatief hoog. Sommige bezoekers meldden hoe ze de dieren aantroffen. Zo werden in een poel twee jagende ringslangen gezien. Twee andere ringslangen waren net bezig een kikker te verorberen toen ze werden gespot. Weer andere reptielen lagen midden op het pad te zonnen. Sommige waarnemers gaven aan dat ze de reptielen hadden gered door ze van de weg of het fietspad voorzichtig naar de kant te begeleiden.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert