Nieuws van de boswachter

Waarom toch al dat gewroet langs het pad?

21 oktober 2016 | Susanne Blommaert

Het lijkt wel of wilde zwijnen op Veluwezoom bij voorkeur pal naast het pad de grond omwroeten.

Waarom toch al dat gewroet langs het pad?

"Wilde zwijnen zoeken naar voedsel met hun neus," vertelt boswachter Jan Potkamp. "Ze kunnen goed ruiken. Dit jaar zijn er heel veel eikels, beukennootjes en kastanjes. Een goed mastjaar heet dat. Vooral die overvloed aan eikels vinden de wilde zwijnen fijn, want ze zijn er dol op. Ze eten er hun buiken aan rond."


Buikpijn


Maar die eikels liggen toch niet pal naast het pad? "Zeker niet allemaal!", lacht Jan. Hij legt uit: "Het resultaat van al dat eikels eten is, dat de wilde zwijnen buikpijn krijgen. Dat komt door de tannines die in de eikels zitten. De wilde zwijnen hebben zo hun eigen oplossing om hun buikpijn te verlichten. Om het teveel aan tannines te compenseren, krijgen ze extra behoefte aan eiwitten en gaan ze daarnaar op zoek. Bij verharde paden is het relatief warm, de zon warm het daar sneller op dan onder de bomen. Die warmte trekt insecten en andere kleine dieren aan. Een mooie bron van eiwitten voor de wilde zwijnen."

placeholder

Wroetsporen langs een fietspad in Nationaal Park VeluwezoomFotograaf: José LamainBron: Natuurmonumenten

Ga op pad!


Wil je zelf Nationaal Park Veluwezoom verkennen? Hier">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-veluwezoom/… vind je een heleboel wandel- en fietsroutes >

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo