Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werk van de boswachter: snoeien op een landgoed

14 februari 2023 | Susanne Blommaert

Een manshoge sleedoornhaag op landgoed Heuven moet nodig worden gesnoeid. Het mes erin, zou je denken! Boswachter Richard gaat subtieler te werk.

Sleedoornpage eitjes zoeken

Op een frisse winterochtend staan drie mannen te turen naar een flinke haag. Voorovergebogen speuren zij de takken af. Niet dat ze iets kwijt zijn, maar ze zijn wel op zoek. Ze hebben hun vizier gericht op witte bolletjes ter grootte van een speldenknop: de eitjes van een sleedoornpage.

Sleedoornpage eitjes zoeken

‘Het lijkt zoeken naar een speld in een hooiberg’, zegt boswachter Richard lachend. ‘Maar als je weet waar je moet kijken, gaat het best vlot’. Samen met zijn twee collega’s let hij vooral op de overgangen van oude naar jonge takken. Want daar legt de sleedoornpage haar eitjes. ‘Precies op die overgangen zitten veel knoppen, en als die straks uitlopen hebben de kersverse rupsen er een lekker maal aan. Kijk, hier zit een eitje!’, wijst hij aan.

Lintjes

Die ochtend vinden ze zo’n 15 eitjes. De takken waar de eitjes zitten, markeren ze met een rood lint. ‘Als we gaan snoeien, sparen we de takken rond de rode lintjes. Zo blijven de eitjes bewaard, en kunnen ze zich ontwikkelen tot rupsen en uiteindelijk tot vlinders. Insecten zoals de sleedoornpage hebben het moeilijk in Nederland en wat we voor ze kunnen doen, doen we!’, aldus Richard. Zodra de klus is geklaard, dan halen ze de lintjes natuurlijk weer weg.

Sleedoornpage

Hagen zijn belangrijk voor landgoed Heuven. In het voorjaar gonst het er van het leven. De bloemen van de sleedoorn trekken insecten aan. In dit open landschap vinden vogels op de doornige takken een plek om te schuilen en nesten te bouwen. Ook kleine zoogdieren zoals bosmuizen of dassen vinden er beschutting. Snoeien helpt om de haag goed dicht te houden. Door steeds een deel te doen, zorgen Richard en zijn collega’s voor variatie en structuur.

Kom kijken!

Wandel vanuit het dorp Rheden – bijvoorbeeld vanaf het NS- station – de Schietbergseweg op. Ga ter hoogte van restaurant Houtplaats linksaf en wandel over het pad door de velden heen. De grote sleedoornhaag ligt aan je rechterhand. Volgende maand gaat hij in bloei. Om de sleedoornpages te zien heb je wat meer geduld nodig. De vlinders fladderen vanaf eind juli tot in oktober rond. Kom dus in de zomer nog eens terug.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert