Ga direct naar inhoud
Terug

Familieroute uitzichtpunt Schaapskooi Veluwezoom

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Heideheuvels Veluwezoom
50 minuten
2,5 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Geniet van het uitzichtpunt over de heide achter de schaapskooi op Veluwezoom! Deze mooie route over landgoed Heuven voert je vanaf het bezoekerscentrum via de schaapskooi tot op de heide. Dankzij het speciaal aangelegde zigzagpad naar het uitzichtpunt is de route ook geschikt voor elektrische rolstoelen, scootmobiels en buggy's/kinderwagens. Let op: de route eindigt bij de wildobservatiepost Herikhuizen, daarna neem je dezelfde route terug.

LET OP

Vanaf 1 juli 2024 is de doorgaande weg over de Posbank deels afgesloten voor auto’s en motoren. Ook een aantal kleinere parkeerplaatsen langs deze weg gaat dicht. Hierdoor kan het extra druk zijn. Lees meer > Voor meer info over parkeren rondom Nationaal Park Veluwezoom, kijk op posbank-parkeren.nl.

 

Waar kun je starten

bezoekerscentrum Veluwezoom
Startpunt

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Toegang tot 17.00
Ga je op ontdekkingstocht in het Nationaal Park Veluwezoom? Begin je wandel- of fietstocht na een bezoek aan het Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Wat kom je onderweg tegen?

De Uilenburg anno 2022

1. Rentmeesterswoning De Uylenburg

Aan je linkerhand zie je een geel gepleisterde rentmeesterswoning. Een stenen uil siert het klokkentorentje. Ook in de nissen bij het  portaal wonen twee stenen uilen. Niet voor niets heet het gebouw 'Uylenburg'. De bel van het torentje werd vroeger geluid om het begin en einde van de werktijd van het personeel aan te geven.

Schapen en lammetjes van de Rhedense schaapskudde

2. Schapenwei

Als de schapen van de Rhedense schaapskudde niet op de heide zijn, kun je ze hier zien grazen. In het voorjaar dartelen de lammetjes door deze wei.

Schaapskooi

3. Schaapskooi

Schaapskooien waren eigenlijk primitieve mestfabriekjes. Vóór de uitvinding van kunstmest waren schapen onontbeerlijk voor de boeren. De dieren graasden overdag op de heide en sliepen ’s nachts in de schaapskooi. De schapen stonden er op een dikke laag heideplaggen. Deze zogenaamde ‘potstal’ werd in het voorjaar leeggeschept en het mengsel van mest en plaggen uitgestrooid op de akkers. Tegenwoordig helpen de schapen van de Rhedense schaapskudde Natuurmonumenten om de heide open te houden.

LET OP: Voorbij de schaapskooi gaat de route via een klaphekje in het raster verder. Het raster en naastgelegen veerooster zijn nodig om de IJslandse paarden in het gebied te houden. Rolstoelers/scootmobielers kunnen met behulp van het speciale hek zonder hulp door het raster gaan.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  Deze route is geschikt voor elektrische rolstoelen en scootmobiels.

  Minder geschikt voor handbewogen rolstoelen; rolstoelers met begeleider, hou rekening met stevige hellingen onderweg.

  Parkeren: Er zijn 4 gehandicapten parkeerplekken aanwezig

  Sanitair: In het bezoekerscentrum is een rolstoeltoegankelijk toilet. 

 • Kinderwagen en buggy

  Geschikt voor kinderwagens en buggy's. Hou rekening met heuvels.

 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Uitkijkpunt achter de Schaapskooi, Nationaal Park Veluwezoom

 • Brasserie Veluwezoom

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda