Terug

Gazelle fietsroute Veluwezoom

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Gazelle fietsroute Dieren en Veluwezoom
2 uur 35
31 km

Over de route

Bescherm en beleef de natuur vanaf de fiets! Gazelle en boswachters van Natuurmonumenten stippelden samen deze afwisselende route uit door mooie dorpjes, langs de IJssel en door de heuvels met vergezichten van de Veluwezoom.

De route is ruim 30 km lang. Je rijdt over een vlak parcours bij de IJssel en door een heuvelig natuurgebied met een stevige klim, die wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Er zijn voldoende fijne pauzeplekken. De route is daardoor ook zonder elektrische ondersteuning en met minder getrainde benen goed te doen. Onderweg maak je kans Schotse hooglanders, wilde zwijnen of zelfs edelherten zien. Een echte aanrader dus voor fietsliefhebbers vanaf een jaar of 12.

Kom je met de trein? Stap uit bij station Dieren, neem met je fiets de lift naar boven. Ga naar links en neem de andere lift naar beneden. Neem de Noorder Parallelweg rechtsaf; achter het Wilhelminaplein vind je de fabriek.

Kom je met de auto? Parkeer bij P+R NS Station Dieren.

Download GPX bestand

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177
Startpunt

Centrum Dieren

Wat kom je onderweg tegen?

Fabriek Gazelle
Gazelle fabriek pand 1902
Piet Pelle op zijn Gazelle

1. Koninklijke Gazelle en Piet Pelle

Gazelle bestaat al meer dan 125 jaar. Het bedrijf is opgericht in 1892 door Willem Kölling uit Dieren, een creatieve post beheerder die het vernuft van de fiets als vervoermiddel voorzag. Sinds 1902 is de fietsfabriek gevestigd in het monumentale pand en bedrijventerrein aan de Wilhelminaweg in Dieren. In datzelfde jaar werd ook het logo en de merknaam geboren. Geïnspireerd door de natuur, tijdens een wandeling door de bossen rondom Dieren en Laag Soeren, zag Willem plotseling en reebok oversteken. De snelheid en sierlijkheid waarmee het dier zich uit de voeten maakte, brachten hem op het idee: Gazelle! Eén van de snelste antilopensoorten.

Sinds 2015 heeft Gazelle een geheel vernieuwde fabriek: Het Gazelle Innovation and Production Center. Met de langste langste lakstraat van Europa, zo'n 1,6 km! Het is de modernste fietsfabriek waar jaarlijks met veel passie zo’n 250.000 fietsen gemaakt worden. In 2022  opent het nieuwe Gazelle Experience center aangrenzend aan de fabriek haar deuren.  In het Experience Center kunnen mensen alle fietsen en e-bikes van Gazelle testen op een deels overdekte testbaan. Via een loopbrug in de fabriek kunnen mensen ook een blik werpen op het productieproces. Er komt ook een unieke expositie waarmee Gazelle een kijkje geeft in haar verleden, het heden en de toekomst van fietsen.

Veel mensen kennen  ‘Piet Pelle op zijn Gazelle’ nog. In het artistieke kunstboekje beleefde Piet Pelle de meest bijzondere avonturen op zijn fiets. Het boekje werd vanaf de jaren 30 door Gazelle-dealers meegegeven als promotiemateriaal. Piet Pelle werd een begrip in Nederland en daarbuiten en er staat sinds 1997 in Dieren een standbeeld van hem.

Fiets iets verder de Wilhelminaweg in, en je ziet het standbeeld aan de overkant van de weg staan, in de bocht naar rechts met de Spankerenseweg.

Fiets terug langs  Gazelle, steek het spoor en provinciale weg N348 over naar Dieren-Zuid, en je fiets via de Spoorstraat richting de IJssel. Sla linksaf de Prinsenstraat in en steek op de ongelijke kruising met de Zutphensestraatweg over naar de Kruisstraat en je volgt je route naar knooppunt 90.

Dieren Veerpont
Dieren aan de IJssel

2. IJssel bij Dieren

Dieren, dorp aan de  IJssel met zicht op uitgestrekte uiterwaarden enerzijds, en de heuvelachtige bossen van Veluwezoom anderzijds. Eeuwenlang bleef het een kleinschalige gemeenschap met een middeleeuws jachtslot Hof te Dieren, totdat het dorp eind 19e eeuw werd ontsloten door de komst van de spoorlijn  en het Apeldoorns Kanaal. De betere bereikbaarheid zorgde voor toerisme en trok bedrijven aan. In Dieren-Zuid, het oude centrum van Dieren, is deze bloeitijd goed terug te zien aan verschillende monumentale panden.

Stap even van je fiets bij ‘Aan Het Veer’ om te genieten van het uitzicht over de IJssel. Fiets vanaf hier in de richting van knooppunt 23 en daarna knooppunt 2.

Kwekerij Hof te Dieren
Wijngaard Hof te Dieren
Hof te Dieren

3. Hof te Dieren

Landgoed Hof te Dieren was ooit een landgoed met koninklijke allure. Nu in beheer bij Stichting Twickel en een plek waar bekroonde wijn vandaan komt. Achter de oude tuinmuur van de voormalige moestuin tref je ook een sfeervolle kwekerij, gespecialiseerd in bijzondere vaste planten.

Het landgoed met middeleeuws jachtslot kwam in de 17e eeuw in handen van de Oranjes. Stadhouder-koning Willem III liet het verbouwen tot zijn favoriete jachtslot. Om zeker te zijn van wild, lieten de oranjes een uitgestrekte wildbaan afrasteren. Ook legden ze de lange kaarsrechte Koningslaan aan tussen het jachtslot Hof te Dieren en dat bij Ginkelse heide in Ede.

Fiets door richting knooppunt 2, 10 en 99 tot aan de Eikenstraat. Ga hier rechts, steek de Middachterallee over en vervolg je weg via het fietspad links naar De Steeg. Fiets bij knooppunt 83 richting knooppunt 85. Ga hier op de rotonde rechts de Schietbergseweg op, en hou bij de Y-spitsing links.

Praktische informatie

  • Uitkijkpunt achter de Schaapskooi, Nationaal Park Veluwezoom

  • Uitkijkpunt De Posbank

  • Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Brasserie Veluwezoom

  • Paviljoen De Posbank

  • De Priesnitzhoeve

Meer routes in de buurt

NS-wandeling Veluwezoom herfst

NS-wandeling Veluwezoom

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.