Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afgesloten door storm, nu opruimwerkzaamheden in Duin en Kruidberg, Heerenduinen en Koningshof

11 juli 2023 | Jowien van der Vegte

Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof zijn afgesloten voor bezoekers. De storm van woensdag 5 juli had zijn grootste kracht in de regio Zuid-Kennemerland en dat is te zien: het is een ravage in het bos. Er wordt hard gewerkt om de paden op te ruimen, maar het is nog niet veilig genoeg om open te stellen. Dat zal nog een aantal dagen duren, in ieder geval de week van 10-14 juli nog. Als het gebied weer open kan, worden meteen de linten, hekken en bordjes weggehaald.

Stormschade in bomenlaan

Afgelopen weekend waren de gebieden Duin en Kruidberg, Heerenduinen, Midden-Herenduin (Santpoort, IJmuiden en Driehuis) en Koningshof (Overveen) dicht omdat we nog geen paden veilig konden open stellen. Dat blijft nog een aantal dagen zo.

In het weekend van 8-9 juli stonden er boswachters bij deze ingangen, en zij hadden veel gesprekken over de storm natuurlijk. Veel mensen begrepen gelukkig dat het echt nog niet anders kon en pasten hun fietstocht aan. Via ingang Bergweg naar strandslag Kattendel was gelukkig al wel open, dus strandliefhebbers konden daar wel naar toe.

In het duin zijn de fietspaden op de grond bijna klaar, maar we moeten wachten tot een hoogwerker ook daar de hoge losse takken eruit kan halen. En alle hoogwerkers zijn nu bezet in de hele regio. We zijn aan het bellen om er nog een te vinden maar hebben nog geen toezegging helaas.

We hebben geïnventariseerd waar wandelpaden geblokkeerd zijn en zijn vandaag (11 juli) begonnen met opruimen op de wandelpaden. Eerst de gemarkeerde wandelroutes en brede paden, later de kleinste wandelpaadjes. Dat zal een aantal dagen duren verwachten we. We krijgen hulp van collega’s uit het land en onze vrijwilligers. 

stormschade Duin en Kruidberg kraan en zager

stormschade Duin en Kruidberg kraan en zager

stormschade Heerenduinen fietspad

stormschade Heerenduinen fietspad

Stormschade Duin en Kruidberg: kijken waar te beginnen

Stormschade Duin en Kruidberg: kijken waar te beginnen

Stormschade Duin en Kruidberg: een jungle van takken en bomen

Stormschade Duin en Kruidberg: een jungle van takken en bomen

Stormschade Duin en Kruidberg: veel zaagwerk

Stormschade Duin en Kruidberg: veel zaagwerk

Beeckestijn

Op buitenplaats Beeckestijn is vrijdag en zaterdag extra hard gewerkt, toen hadden we hulp van een flinke groep collega’s uit het land en vrijwilligers. Wat op de grond op te ruimen was, is op hopen gezet. Maandag 10 juli is de aannemer op Beeckestijn begonnen met de hoogwerker: alle losse taken die hoog hangen, uit de bomen halen. Hij hoopt dinsdag (11 juli) klaar te zijn met de Kweekesteinseweg, dan kan die weer open. De rest van de week zal hij nog bezig zijn in het park zelf. Zodra het kan, stellen we een deel open, want doordat de bosparken van de gemeente ook dicht zijn, snakken veel mensen naar een wandelingetje in de natuur.

Takken zullen versnipperd worden en dan afgevoerd, en ook stammen worden op hopen gezet en later afgevoerd.

Steun ons met een donatie

Er is een donatieactie gestart om ons te helpen de extra kosten te dekken. Op Beeckestijn zijn ook grote laanbomen om gegaan, die willen we vervangen en dat kost veel geld. Dus financiële steun is van harte welkom. We hebben een donatiepagina ingericht. Doneren kan via www.nm.nl/donatie/nhm.Donaties die via deze link binnenkomen, komen volledig ten goede aan het herstel van de getroffen gebieden.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter