Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afsluiting paden in Duin en Kruidberg i.v.m. hoog water (winter 23-24)

12 december 2023 | Jowien van der Vegte

Door de vele regen is het grondwater in de duinen enorm gestegen. Lage delen in het duingebied staan onder water sinds eind november. Te voet is strandopgang Duin en Kruidberg niet meer te bereiken. Ook op de fiets kun je daar natte voeten krijgen, het laatste stuk staat helemaal onder water.

schotse hooglander in Duin en Kruidberg Santpoort

Behalve strandopgang Duin en Kruidberg zijn ook de Heiweg en het eind van de Koningsweg onbegaanbaar. En ook op het Hubertuspad is het water zodanig gestegen dat wandelen niet meer mogelijk is.

Ter plekke in het veld worden posters opgehangen om aan te geven welk pad afgesloten is.

Zodra het water genoeg gezakt is zullen paden weer opengesteld worden, maar de hoge waterstand kan ook tot ver in het voorjaar duren. Let op de borden ter plekke en volg de aanwijzingen op.

De blauwe wandelroute kan ook niet meer tot de strandopgang gelopen worden.

Buiten wegen en paden lopen om een eigen route langs het hoge water zoeken is niet toegestaan.

De foto’s hieronder zijn van 29 november 2023. De kaart is een bewerkt fragment van de Wandel- en fietskaart van Nationaal Park Zuid-Kennemerland (link), deze is te koop in bezoekerscentrum De Kennemerduinen te Overveen.

Tips wandelroute

De blauwe wandelroute is wel in de verkorte variant te lopen, via het Olmenpad, die is dan ongeveer 10km. De andere wandelroutes in Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen kunnen gewoon gelopen worden. Kijk hier voor alle routes.

Hoog water bij strandopgang Duin en Kruidberg
Hoog water in Duin en Kruidberg
kaart hoog water Duin en Kruidberg winter 23-24
Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter