Nieuws van de boswachter

Drukke herfstweekenden in NP Zuid-Kennemerland

04 november 2020 | Jowien van der Vegte

Door het heerlijke herfstweer, de herfstkleuren en de corona-maatregelen is het in de weekenden erg druk in Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Geniet van een duintocht maar hou rekening met elkaar. Kom bij voorkeur doordeweeks om rustig van de natuur te kunnen genieten en elkaar ruimte te geven!

Herfstwandeling Duin en Kruidberg

Het is in de weekenden erg druk in Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Daarom raden we aan doordeweeks te komen genieten.

We heten je welkom maar hou je aan de toegangsregels

Om de natuur te beschermen en hinder te voorkomen gelden er regels in onze gebieden. Je bent welkom als je wandelt op wegen en paden. Spoortjes en paadjes van wild en vee zijn alleen voor dieren. De paden van het werkverkeer zijn alleen voor het werkverkeer.

Fietsen alleen op de fietspaden. Honden mogen niet mee in de genoemde delen van het Nationaal Park, ook niet in een mandje of fietskar.

Als je grote grazers tegen komt geldt: hou afstand, ga met een boog om de groep heen. Nooit aaien, nooit voeren en ga niet door de groep heen.

schotse hooglander in Duin en Kruidberg Santpoort

Schotse hooglander in Duin en Kruidberg

Gemarkeerde routes

Bij entree Heerenduinen is een gemarkeerde wandeling: de groene route van 4,5km. Deze loopt door het oude duinbos en een stuk door het open duin. De fietsroute ‘Noord’ is ook een aanrader en kun je ook hier starten (bij nr 11 in de route). Als de parkeerplaats vol is kun je een zijweg verder rijden en bij de tennisbaan parkeren.

Entree Midden-Herenduin is wat minder bekend en vaak wat rustiger. Hier zijn drie gemarkeerde routes: 2,5km (geel) en 3,5km (rood) door het bos en 7,5km (zwart) door bos en open duin.

Entree Duin en Kruidberg is altijd erg druk in de weekenden. Hier starten een speurroute van 2km (wit), de groene route over de Koepelberg (1,5km), de lange blauwe route naar zee en terug (10km) en ook hier kun je de zwarte route van 7,5km starten.

Koningshof heeft drie gemarkeerde wandelingen: 1km (blauw) en 2,5km (rood) door het oude loofbos en 3,5km (groen) door bossen en open duin. Op Koningshof geldt dat sporten alleen tot 10u ’s ochtends toegestaan is. Daarna alleen wandelen.

De meeste routes staan hier beschreven en staan ook in de gratis NatuurRoute app.

Kastanjelaantje in de herfst op landgoed Duin en Kruidberg

het kastanjelaantje in herfstkleuren (zwarte en blauwe route)

Tip: het wandelnetwerk

Wil je ergens anders wandelen of een route zoeken voor in het weekend, buiten de drukke natuurgebieden? Het wandelnetwerk biedt in groten delen van Noord-Holland verrassende leuke wandelingen, waarbij je de lengte zelf kunt bepalen. Zoek of maak je eigen route op https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/ . 

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo