Nieuws van de boswachter

Herfst in het Noord-Hollandse duinbos

18 september 2015 | Astrid Schoenmaker

In de herfst is er van alles te doen in de bossen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland; wandelen, paddenstoelen kijken, kastanjes zoeken...

Herfst in het Noord-Hollandse duinbos

Bomen in herfsttooi

Eekhoorns verzamelen ijverig beukennootjes op landgoed Koningshof. In Duin en Kruidberg genieten de reeën, herten en koeien van de kastanjes. In het duin laat de kardinaalsmuts zich van zijn mooiste kant zien. Met roze-oranje vruchtjes en blaadjes in prachtige kleuren, van groen tot oranje, geel en knalroze is het een opvallende verschijning. Voor de mens giftig maar lijsters en meesjes zijn er dol op! Wel eetbaar voor ons zijn de oranje bessen van de duindoorn. Zuur maar boordevol vitamine C!

Wandelroutes door het herfstbos

Wil je ook genieten van het herfstbos? Kies dan voor de witte wandelroute door Duin en Kruidberg of de groene wandelroute door Koningshof. Beide routebeschrijvingen zijn gratis te downloaden.

Paddenstoelen kijken met de boswachter

Paddenstoelen schieten overal uit de grond...De bekende vliegenzwam met zijn rood-met-witte stippen. De amethistzwam oftewel rodekoolzwam waar hij inderdaad precies op lijkt. Prachtig oranje koraalzwammen in grillige vormen. Grappige judasoren En op beukenhout verschijnt de delicate porseleinzwam. Zo prachtig doorschijnend dat je er wel een foto van maken moet!

Ga met de boswachter op paddenstoelen excursie, dat kan op 6, 7 en 11 oktober. Kijk hier voor meer informatie en reserveren >>

Luisteren naar herfstverhalen

Luister op 22 oktober in Duin en Kruidberg naar herfstverhalen vol avonturen. De boswachter brengt je naar de geheime plek in het bos. De verhalen gaan over het bos en bosdieren en de kinderen hebben er ook deel in. Een heel bijzondere middag uit in de herfstvakantie! Deze middag is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Reserveer hier >>

Krijg jij ook nooit genoeg van natuur?

Nederland is een land met veel mensen en weinig bos en natuur. Vooral de mensen in de Randstad moeten het doen met weinig groen in hun omgeving. Daarom planten wij dit najaar een nieuw bos bij de stad Utrecht, Parkbos de Haar. Kijk hier hoe je mee kan doen

placeholder

Samen maken we een nieuw bos

Om Parkbos de Haar te realiseren, is jouw hulp hard nodig. Er zijn maar liefst 70.000 bomen nodig! Koop een boom en kom deze persoonlijk planten in Haarzuilens.

Meld je hier aan >>

Astrid Schoenmaker
logo