Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ook op Koningshof strijd met Amerikaanse vogelkers

19 december 2023 | Jowien van der Vegte

In natuurgebied Koningshof (Overveen) zijn veel plekken dichtgegroeid door de Amerikaanse vogelkers. Dat past niet bij het karakter van duin en duinbos. Hier horen open plekken met soorten van duingrasland te zijn. Om deze plekken in het gebied te herstellen laat Natuurmonumenten in de winter van 2023-24 werkzaamheden uit voeren om de ongewenste struiken te verwijderen.

Amerikaanse vogelkers

Werkzaamheden langs wandelpaden

Op Koningshof is voor een kleinschalige aanpak gekozen. Tot maart 2024 is een aannemer in opdracht van Natuurmonumenten bezig om de Amerikaanse Vogelkers verder terug te dringen. Op de wandelpaden kun je op doordeweekse dagen werkverkeer tegen komen. Alle wandelpaden blijven open voor bezoekers.

De struiken worden uitgestoken met een steekschop of uit de grond getrokken met een mini-kraantje. Bij het verwijderen van de struik worden zoveel mogelijk de wortels meegenomen, zodat het geen kans krijgt opnieuw te groeien. Jowien van der Vegte, boswachter bij Natuurmonumenten: “Het is belangrijk dat de wortels zo geheel mogelijk worden verwijderd, want de struik kan van afgebroken wortels weer opnieuw uitlopen. Het is een krachtige groeier.”

Resultaten uit het verleden

Resultaten uit eerdere jaren hebben de boswachters geleerd wat de beste aanpak is. Natuurmonumenten is ruim 10 jaar geleden begonnen met de bestrijding van de Amerikaanse vogelkers. Van der Vegte: “We zien op de eerder aangepakte plekken dat de duinvegetatie weer terug is. Insecten zijn ook weer volop te zien in de zomers”.

Amerikaanse vogelkers schadelijk voor biodiversiteit

De Amerikaanse vogelkers is een struik die uit Noord-Amerika komt. De struik floreert hier in een stikstofrijke omgeving en heeft geen natuurlijke vijand. Doordat vogels de bessen lekker vinden, kan de struik ook makkelijk verspreid worden. Koeien, paarden en andere grazers vinden de plant niet lekker. De enige die de struik in toom kan houden, is een schimmel. Die schimmel hebben we niet in Europa, maar dat wist men niet toen ze de Amerikaanse vogelkers aanplantten. Hierdoor gaat de struik sterk woekeren en verdringt hij andere planten en verdwijnen duinplanten en dieren.

aanpak Amerikaanse vogelkers met klein materieel in Duin en Kruidberg
Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter