Ga direct naar inhoud
Nieuws

Overwinning voor natuur, cultuur en historie

06 september 2021 | Hilde van der Klei

De Ruïne van Brederode krijgt geen buren! Dat is de uitspraak van de Raad van State in de zaak die de bezwaarmakers, verenigd in de ‘Brederode Coalitie’, hebben aangespannen tegen de gemeente Velsen. Deze coalitie, waar Natuurmonumenten deel van uitmaakt, probeert al zes jaar lang de plannen voor de bouw van drie villa’s pal naast de overblijfselen van het eeuwenoude kasteel tegen te houden. En die inspanningen zijn beloond, er gaat een streep door de woningbouw.

Ruïne van Brederode

Twijfels

De Raad van State vernietigde het gewijzigde bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor drie villa’s, later werden het er twee, aan de Brederoodseweg in Sant-poort-Zuid. Twijfels over taxaties van de grond en de ontwikkelkosten van de drie villa’s brachten de bestuursrechter tot de uitspraak. Ook is de nieuwbouw tussen Tennispark Brederode en de ruïne volgens de rechter in strijd met de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Het ligt pal naast een Natura 2000 gebied en daar mag je niet zomaar ingrijpen in het landschap. Daarnaast oordeelt de Raad van State dat er geen rekening is gehouden met regels voor de ontwikkeling in gevoelig cultuurlandschap, zoals door de provincie Noord-Holland wel is verplicht.

Brede inzet

Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, Vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg, Stichting Monumenten Bezit, Stichting Omgeving Ruïne van Brederode, Erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben zich, samen met lokale bewoners, verenigd in de ‘Brederode coalitie’. Deze rechtszaak hadden ze nooit kunnen winnen zonder de onuitputtelijke inzet van de lokale bewoners.

Hilde van der Klei