Ga direct naar inhoud
Nieuws

Parnassia; icoon van het Nationaal Park

31 juli 2019 | Eveline Blok

Laat je tijdens de zomer verrassen door prachtige wilde bloemen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Spot bijvoorbeeld de opvallende roomwitte parnassia die zijn naam dankt aan de Griekse berg Parnassus waarop hij voor het eerst werd aangetroffen.

Parnassia

Rode lijst

Parnassia kwam lange tijd over heel het noordelijk halfrond voor, maar is inmiddels door ontwatering en intensieve bemesting een zeldzame verschijning geworden. De parnassia staat op dit moment zelfs op de Nederlandse Rode Lijst van zeldzame planten die de afgelopen jaren sterk in aantal zijn afgenomen. Ook in Zuid-Kennemerland ging het eerder slecht met parnassia en andere planten van vochtige duinvalleien. 

Grote grazers

In de bloemrijke natte duinvalleien van Nationaal Park Zuid-Kennemerland bloeit de parnassia nu in de zomer in volle glorie, vaak vergezeld door verschillende wilde orchideesoorten en geelhartjes. De begrazing van het duingebied door Schotse hooglanders, konikpaarden en Shetlandpony's zorgt ervoor dat er minder ruige grassen groeien. Hierdoor veroveren de karakteristieke duinbloemen hun plekje in het duingebied steeds verder terug.

Het stopzetten van het de waterwinning in dit gebied zo'n 20 jaar geleden heeft enorm meegeholpen om het gebied weer geschikt te maken voor parnassia en andere bloemen van natte duinvalleien. De grazers doen nu het meeste werk om het zo mooi te houden. De boswachters van Natuurmonumenten kijken jaarlijks of er aanvullend nog stukjes gemaaid moeten worden, bijvoorbeeld waar kruipwilg te groot wordt en bloemen verdringt.

Parnassia

parnassia

Studentenröschen

Parnassia bloeit van juli tot september. In Duitsland heeft het een mooie bijnaam: 'Studentenröschen'. Dit omdat dit de tijd is waarin de studenten zich weer langzaam richting de collegebanken begeven. Vanuit het hartvormige blad aan de voet prijkt een tussen de 15 en 30 cm hoge stengel met een enkele bloem aan het uiteinde. Vijf witte bloembladen met een opvallende adering omringen de gele meeldraden in het midden van de bloem.

Kom je ook kijken hoe de parnassia vergezeld door vele andere wilde bloemen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in bloei staat?

Routes waarbij je de parnassia vrijwel zeker tegenkomt:

Eveline Blok
Eveline Blok