Ga direct naar inhoud
Nieuws

Strandopgang Duin en Kruidberg via omleiding bereikbaar

03 mei 2024 | Jowien van der Vegte

Het is lente! Steeds meer mensen willen het strand weer opzoeken, maar het hoge water in het duin is nog niet weg. Om het strand vanuit Duin en Kruidberg toch weer bereikbaar te maken hebben de boswachters samen met vrijwilligers een droog paadje voor wandelaars gemaakt. Strandopgang Duin en Kruidberg is dus weer bereikbaar!
Je fiets parkeer je en dan loop je via de omleiding met droge voeten naar de strandopgang. Het is zo’n 350 meter lopen. Het duinpaadje is heel smal en ongelijk, dus doe wandelschoenen aan en je spullen in een rugzak.

het pad naar strandopgang Duin en Kruidberg staat onder water

Sinds het najaar is de waterstand in de duinen nog steeds hoog. Op het laatste stuk naar de strandopgang staat het water nog een halve meter diep. Ook veel andere paden in de duinen zijn tijdelijk nog onbegaanbaar. Het water is aan het zakken, maar dat gaat langzaam. De boswachters houden een kaart bij met welke paden wel en niet begaanbaar zijn. Deze kaart wordt bijna wekelijks gecheckt en bijgewerkt. Je vindt de kaart op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Voor buitenlandse bezoekers is de informatie online in het Engels en Duits aanwezig.

Je weg zoeken buiten wegen en paden is niet toegestaan. Zeker nu het broedseizoen is, zijn dieren erg gevoelig voor verstoring. Daarnaast kun je kwetsbare vegetatie beschadigen. Hou je daarom aan de omleidingen en aanwijzingen van de boswachters.

omleidingspaadje voor wandelaars naar strandopgang Duin en Kruidberg

omleidingspaadje voor wandelaars naar strandopgang Duin en Kruidberg

Er wordt nog een tijdelijke fietsenstalling gemaakt aan het begin van de omleiding. Je kunt bij de strandopgang ook over het gewone pad door het water, maar blijf dan op het pad. Het water is daar tot ongeveer een halve meter diep.

Zodra het pad naar de strandopgang droog is, zal de omleiding worden weggehaald. De Heiweg en het Hubertuspad blijven het hele broedseizoen dicht, om de vogels die daar nu broeden daar genoeg rust te geven. Dit zijn de twee meest westelijke wandelpaden tussen wandel- en fietspad de Zeeweg en wandelpad de Koningsweg. 

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter