Ga direct naar inhoud
Nieuws

Update hoog water Duin en Kruidberg

05 januari 2024 | Jowien van der Vegte

Sinds eind november zijn een aantal paden in Duin en Kruidberg niet meer begaanbaar door hoog water. Een eigen weg om het water heen zoeken is niet toegestaan. Kijk op de website voor recente informatie en volg de aanwijzingen in het veld op.

hoog water in Duin en Kruidberg januari 2024

In het najaar van 2023 is erg veel regen gevallen. Hierdoor zijn grote delen van duinvalleien onder water komen te staan. Dit betekent dat een aantal wandel- en fietspaden niet meer begaanbaar zijn. Het water staat soms meer dan een halve meter hoog!

Een aantal paden is daarom afgesloten. Volg de aanwijzingen in het veld op. Ter plekke wordt met hekken, posters en linten aangegeven of een pad afgesloten is.

De verwachting is dat dit tot ver in het voorjaar kan duren, afhankelijk van droogte, neerslag en temperaturen.

Op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt een kaart bijgehouden met de afgesloten en te natte plekken: https://www.np-zuidkennemerland.nl/29815/nieuws/update-onbegaanbare-paden-door-vele-regen .

Voor de natuur is het water niet heel erg. Het natuurgebied is zo groot, dat er voor de meeste soorten genoeg andere geschikte plekken overblijven. Wel is het natuurlijk aanpassen voor veel dieren: ze moeten bijvoorbeeld andere rustplekken zoeken en op andere plekken voedsel zoeken. Daarom is het extra belangrijk dat er geen extra verstoring door mensen is. Ga dus niet zelf een route om het water heen zoeken. Daarmee verstoor je (vaak ongemerkt) veel dieren en je kunt kwetsbare vegetatie kapot lopen.

Onze buren PWN geven hier een mooie uitleg over het vele water: https://www.pwn.nl/water-in-de-duinen .

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter