Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Deelgebied A

Deelgebied A is het meest westelijk gelegen deelgebied. Hier komt een groot rietmoeras, direct tegen de Nieuwkoopse Plassen aan. De graslanden er omheen worden geschikt gemaakt voor de bedreigde weidevogels om te gaan broeden.

Roerdomp

Het rietmoeras

In deelgebied A komt een rietmoeras met een oppervlakte van 14 hectare. Dit creëren we door er peilscheiding omheen te leggen, zodat het water in dit deel vastgehouden kan worden. Tijdens de inrichting zal er riet geplant worden. De eerste jaren zal er geen water in komen te staan. Dit zorgt er voor dat ganzen, die dol zijn op jonge rietscheuten, het gebied toch zullen mijden. Wanneer het riet sterk genoeg is, zal er bijna permanent water in het rietmoeras komen te staan

De peilscheiding om het moeras heen zal direct ervoor zorgen dat deze delen beter beschermd zijn wanneer door regenval het waterpeil in de Nieuwkoopse Plassen stijgt. Met de gaande klimaatverandering en de hevigere buien, is het mooi dat we deze betere bescherming in dit project mee kunnen nemen. 

Klik hier voor het volledige ontwerp van deelgebied A

Deelgebied A

Deelgebied A

Dit is het ontwerp van Deelgebied A

Peilscheidingen

Om de peilscheidingen aan te leggen, is grond nodig. Om grondtransporten door de Meije zelf te voorkomen, is er gekeken hoe we grond kunnen winnen in de omliggende graslanden. Een groot deel van de grond zal gewonnen worden, doordat de sloten in de graslanden een natuurvriendelijker karakter krijgen. Ze worden breder, met oevers die minder stijl zullen lopen. Hier zullen planten als dotterbloem en echte koekoeksbloem hun plek vinden. Tureluurs zullen hun voedsel zoeken in deze vochtige bodem.

Delen van enkele graslanden liggen hoger dan omliggende percelen. Op de kaart zijn dit de donkergroen gearceerde stukken. Hier zal de bovenlaag vanaf geschraapt worden. Ook deze grond kan gebruikt worden om de peilscheidingen rondom het moeras op hoogte te brengen. 

 

Grutto in grasland

Grutto

Weidevogels

Naast het aanleggen van het rietmoeras voor de roerdomp, zullen de weilanden rondom dit rietmoeras omgetoverd worden tot weidevogelparadijs (21 hectare). Het gaat slecht met de weidevogels in ons land. Mooi dus dat er ook voor de grutto, kievit en tureluur meer geschikte ruimte komt om hun jongen groot te brengen. De belangrijkste maatregel die we bij de inrichting nemen is dat we zorgen dat in deze graslanden een iets hoger waterpeil komt dan in het boerenland. Dit heeft als voordeel dat de bodem iets zachter waardoor de vogels beter met hun snavels de bodem in kunnen. Bovendien zit het bodemleven ook dichter tegen de oppervlakte aan en is beter beschikbaar. 

Een hoger waterpeil zorgt er ook voor dat de grasgroei vertraagd wordt. Dit biedt kansen voor andere grassen, kruiden en bloemen om te groeien. Weidevogelskuikens zullen bovendien niet verstrikt raken in het hoge gras in hun jacht naar voedsel.

Naast deze inrichtingsmaatregel zal ook het beheer worden afgestemd om het de weidevogels naar hun zin te maken. Dit betekent dat we sowieso niet maaien voor 15 juni. Hierdoor hebben de kuikens tijd genoeg om 'vliegvlug' te worden. 

Zie ook:

<Terug naar de projectpagina

logo