Nieuws van de boswachter

Blauwborst terug in de Groene Jonker

19 maart 2020 | Senne Meijers

Na een lange reis vanuit Afrika is de blauwborst de eerste rietvogel die terugkeert naar Nederland. “Zo’n klein vogeltje en zo’n lange reis. Ze vliegen 3000 kilometer. Best ver voor een vogeltje van 13 cm!”, aldus boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten.

Blauwborst

Lente in de bol

“Van alle rietvogels is de blauwborst de eerste die weer terugkeert om hier te overzomeren. De rietgors trekt namelijk niet weg en brengt de winter gewoon in Nederland door”, legt boswachter Martijn uit. Martijn van Schie hoorde op 16 maart 2020 een zingende blauwborst in de Groene Jonker.

Vroeg en laat

Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren is de blauwborst niet alleen prachtig om naar te kijken, ook zijn lied is heerlijk om naar te luisteren. “Net na zonsopkomst en voor zonsondergang heb je tijdens een rondje door de Groene Jonker de meeste kans om de zang van een blauwborst te horen. En dat is zeker de moeite waard”, vertelt boswachter Martijn van Schie.

Blauwborst

Niet alleen in het riet

Je hoeft je blik niet alleen op het riet te focussen. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst namelijk op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet. “Ik kan niet wachten tot de rietstengels in de Groene Jonker weer vol zitten met alle vogels. Ja, ook ik heb voorjaarskriebels!”

Wandelen door de Groene Jonker

Wil jij de eerste tekenen van de lente in het riet ontdekken? Wandel eens de prachtige route door het natuurgebied de Groene Jonker. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/groenejonker voor de route.

 

Senne Meijers
logo