Ga direct naar inhoud
Nieuws

'Denkend aan Holland' te gast bij de Nieuwkoopse Plassen

18 augustus 2020 | Juriaan van Leeuwen

Voor het programma 'Denkend aan Holland' van Omroep Max ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden samen met boswachter John Pietersen een voor hen verborgen schat: de Nieuwkoopse Plassen van het Groene Hart. Ze genieten van een vaartocht door spannende slootjes en weidse open plassen. Boswachter John vertelt: ‘Zo’n kans krijg je niet vaak, dus ik grijp hem. In de zomer kun je prachtige tochten maken op de Nieuwkoopse Plassen’. De vakantie is bijna voorbij, maar de natuur laat zich nog goed ontdekken. Hieronder tips en inspiratie van boswachter John om de Nieuwkoopse Plassen zelf te ontdekken.

John, Andre, Janny, Rob

Varen door spannende slootjes en open plassen

Ontdek net als André en Janny op het water de dichte moerasbossen waar vleermuizen uit de streek jagen. Vanuit deze moerasbossen vaar je de grote open plassen op waar vogels zoals visdief vissen. Er zijn verschillende soorten vaarroutes uitgezet door de boswachters variërend van 2 tot 4 uur of je kunt ze inkorten. Tijdens de routes wordt uitgelegd hoe de Nieuwkoopse Plassen zijn ontstaan en wat voor bijzondere natuur je allemaal ziet. Boswachter John: ‘Je kunt de purperreigers en kiekendieven zien vliegen en zoeken naar het bijzondere vleesetende plantje ronde zonnedauw’. Liever iets actiever? Probeer de otter te spotten peddelend met je kano. Fluisterboten en kano’s kun je huren bij Jachthaven Plaszicht en bootverhuur Nikano in Nieuwkoop of Noorden. Na je vaaravonturen kun je wat eten en drinken bij Restaurant Tijsterman met uitzicht op de Noordeinderplas.

Ontspannen varen over de Nieuwkoopse Plassen

Ontspannen varen over de Nieuwkoopse Plassen

Ontdek wandelend of fietsend de Nieuwkoopse Plassen

Ook zonder bootje of kano kun je de Nieuwkoopse Plassen ontdekken. De plassen zijn omringd door een tal aan sprookjesachtige natuurgebiedjes, afwisselend van moerasbossen tot open rietvelden en bloemrijke weilanden. Wandel bijvoorbeeld door het Lusthof de Haeck of de Groene Jonker.

Lusthof de Haeck

Lusthof de Haeck

Op pad met de boswachter

Je kunt de Nieuwkoopse Plassen ook ontdekken met de boswachter op excursie. De boswachter vertelt tijdens verschillende soorten vaartochten waarom de natuur zo bijzonder is van de Nieuwkoopse Plassen. Speciaal voor kinderen is er een stoere watersafari naar een onbewoond eiland waar ze alles te weten komen over wat er in en op het water leeft.

Met een culinair tintje sluiten André en Janny de tocht af met een heerlijk Gagelbiertje. Boswachter John: ‘Gagel is een plant die van nature groeit aan de waterkant in natuurgebieden met schoon water, zoals de Nieuwkoopse Plassen. Gagel is eigenlijk de voorloper van hop, uitermate geschikt om bier mee op smaak te brengen’. Boswachter John hoopt je te zien op het water!

De aflevering met de Nieuwkoopse Plassen van ‘Denkend aan Holland’ was te zien op maandagavond 24 augustus 2020 om half tien op NPO 1. Je kunt de aflevering terugkijken op NPO start.

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter