Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eeuwenoude vondst in Nieuwkoopse Plassen

09 juli 2015 | Natascha Hokke

Vrijwilliger Wim den Beer keek dinsdag raar op toen hij ineens enkele pijpenkopjes in het moerasgebied de Nieuwkoopse Plassen tegenkwam. De pijpenkoppen stammen uit de tijd van de VOC en zijn daarmee ongeveer 500 jaar oud.

Eeuwenoude vondst in Nieuwkoopse Plassen

Dure tabak

De leeftijd van de pijpenkopjes is te herleiden aan de grootte van de koppen. Eén van de koppen die Wim heeft gevonden, is relatief klein. Dit kwam omdat tabak toen uit het oosten kwam en heel duur was. Pas toen er tabak in Europa verbouwd kon worden, werd de tabak goedkoper en de kopjes groter. Zo kon je er meer tabak in doen. Het terrein waar ze gevonden zijn, was vroeger een vuilstort uit Leiden, dus waarschijnlijk zijn ze op die manier daar terecht gekomen.

placeholder

Fotograaf: Juriaan van Leeuwen

Jonaspijp

Ook cultuurhistoricus bij Natuurmonumenten Michiel Purmer is enthousiast: “De afgebeelde pijpenkop in de vorm van een gezichtje is een zogenaamde Jonaspijp. De kop zou het hoofd van de profeet Jonas moeten voorstellen, die werd opgeslokt door een walvis.” Purmer vervolgt: “Dit type pijpenkop, dat relatief weinig voorkomt, komt voor in ruwweg de periode 1630-1670. Deze pijpen waren geliefd bij bijvoorbeeld zeevaarders en ambachtslieden.”

Oud leven uit het veen

Vrijwilliger Wim vond de pijpenkopjes op de dijk die nu aangelegd wordt bij het Oudshoornpad in het kader van het LIFE-project Nieuw leven in het veen. “Als er kranen in het gebied aanwezig zijn, dan ga ik altijd even kijken of er iets leuks te vinden is”, vertelt hij. Wim is trots op zijn vondst; het is de eerste die hij vindt waar een gezichtje in gegraveerd is.

Kijk hier voor meer informatie over het project Nieuw leven in het veen.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter