Ga direct naar inhoud
Nieuws

Historische petgaten terug in de Nieuwkoopse Plassen

19 oktober 2015 | Natascha Hokke

Een drijvende kraan, dat is de baggerbeugel anno 2015 waarmee het patroon van legakkers en petgaten weer terugkeert in delen van de Nieuwkoopse Plassen. Oude sloten, petgaten genaamd, zijn in de loop van de jaren dichtgegroeid. Boswachter John Pietersen is trots: “We herstellen het oude landschap en het is een kwaliteitsimpuls voor de bijzondere natuur in de Nieuwkoopse Plassen”.

Historische petgaten terug in de Nieuwkoopse Plassen

Drijvende kraan

De Waterking is de drijvende kraan die de dichtgegroeide sloten open graaft waarna riet, hout en veen vrijkomt. Dit wordt vermalen, gemengd met water en verpompt naar een depot in de Meijegraslanden. Door het materiaal daarnaartoe te pompen wordt het grasland verhoogd en kan het, nadat het is ingeklonken, aangesloten worden op het peil van de Nieuwkoopse Plassen. Dat betekent dat de grond niet meer zakt en geschikt blijft om te beweiden met koeien

Enkele eeuwen terug in de tijd

Boswachter John is trots dat deze werkzaamheden in zijn gebied plaatsvinden. “Het is wel even raar om zo een grote kraan te zien in het rietland. De sloten worden weer enkele eeuwen teruggebracht in de tijd en mogen weer zeer langzaam dichtgroeien. Dat is fantastisch voor vogels, insecten en waterplanten”.

 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter