Ga direct naar inhoud
Nieuws

Iedere dag met je neus tussen de planten

04 juli 2018 | Natascha Hokke

Tweemaal per week gaat Jick Brandes (69 jaar) op pad, het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen in. Als vrijwilliger voert hij in overleg met de boswachters van Natuurmonumenten controles uit in het gebied en kijkt of de afspraken nagekomen worden.

Vrijwilliger Jick met zijn neus tussen de planten

Sinds 1972 telt de natuurliefhebber vogels in de Nieuwkoopse Plassen. Daarnaast inventariseert hij ook al jaren planten in en rondom het gebied. “Ik lig dan nog wel eens op mijn buik. Mensen denken dan dat ik wat verloren ben of buiten westen lig. Maar dan bekijk ik gewoon een plantje met mijn vergrootglas!”

Natuurmens

De laatste 33 jaar van zijn werkzame leven heeft Brandes gewerkt als tuinopzichter in het Thijssepark in Amstelveen. Na zijn pensioen in 2013 klopte Jick bij de boswachters van Natuurmonumenten aan. “Sinds 1972 tel ik al vogels in het Nieuwkoopse Plassengebied. Toen ik meer tijd kreeg, wilde ik graag meer voor de vereniging die Jac. P. Thijsse oprichtte, betekenen.” Jick is nu twee dagen per week in het veld te vinden om te kijken of alle afspraken, zoals geen gebruik van vergif en vaste maaidata, die de boswachters met rietsnijders, pachters en boeren maken, nagekomen worden. “Het is een verademing om zo veel buiten te komen. Ook in de winter! Ik ben soms driedubbel dik aangekleed, maar dat maakt mij niets uit. Ik kan mijn kennis inzetten om de natuur rond de Nieuwkoopse Plassen in stand te houden en te beschermen. Dat is toch fantastisch?!”

Vrijwilliger Jick op zoek naar planten in de Nieuwkoopse Plassen

Plantenmans

Binnen de grenzen van de gemeente Nieuwkoop heeft Jick al 509 plantensoorten gezien. “Soms vinden mensen planten saai. Ik ken echter geen plant waar ik gèèn positief verhaal over kan vertellen. Akkerdistel bijvoorbeeld, gehaat bij velen. Maar als je er tussen zit, zoemt het van de insecten.” Een favoriete plant heeft hij niet. “Ik word blij van de afwisseling van bloemen, grassen en zegge. Dit zorgt voor een kleurenpalet waar de Haagse School blij van werd.”

“Ik word blij van de afwisseling van bloemen, grassen en zegge. Dit zorgt voor een kleurenpalet waar de Haagse School blij van werd.” 

Wil jij ontdekken welke planten er in en rondom de Nieuwkoopse Plassen groeien? Kano eens deze route!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter