Ga direct naar inhoud
Nieuws

IJsvogel in de Nieuwkoopse Plassen hoopt vurig op dooi

22 januari 2016 | Natascha Hokke

Het gaat goed met de ijsvogels in de Nieuwkoopse Plassen. In het hele natuurgebied worden ze volop door de boswachters van Natuurmonumenten gesignaleerd: bij het kantoor en de werkschuur van de boswachters, over heel de Nieuwkoopse Plassen en in Lusthof de Haeck. Afgelopen week was één ijsvogel zelfs zo brutaal om even op de boot mee te liften met boswachter Danny Bon.

IJsvogel in de Nieuwkoopse Plassen hoopt vurig op dooi

“Het beestje kwam op de rand van de boot zitten en voer zo een paar minuten mee. Best slim zeg ik zelf: even uitrusten van het vliegen én een boot die het ijs openbreekt”, zegt boswachter Danny lachend.

Vorst? Nee, bedankt

Boswachter Danny van Natuurmonumenten vertelt: “De vorst vinden ijsvogels echt niet leuk. Anders dan zijn naam aandoet, houdt dit tropisch uitziende vogeltje helemaal niet van ijs.” Water vriest dicht waardoor hij niet meer bij zijn voedsel, een lekker visje, komt. “In strenge winters sterven ijsvogels massaal. Eeuwig zonde, want hoe prachtig steekt hij met zijn heldere kleuren af tegen een sneeuwwit landschap?”

placeholder

Fotograaf: Tilly Meijer

Zachte winter boost voor ijsvogel

De strenge vorstperiodes van een aantal jaar geleden hebben een flinke impact op het aantal ijsvogels gehad. De afgelopen jaren hebben we achtereenvolgende zachte winters gehad waardoor de populatie enorm gegroeid is.

Tips om een ijsvogel te zien

Wil jij een ijsvogel zien? De meeste kans maak je tijdens een wandeling van de werkschuur De Kievit in Woerdense Verlaat richting Malta en Lusthof de Haeck. De ijsvogel rust graag op een takje wanneer hij het stromende water en wat erin zwemt scherp in de gaten houdt. Bekijk hieronder de wandelroutes:

Bovenstaande routes zijn prima te combineren tot één route. Dubbel zo veel kans!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter