Nieuws van de boswachter

Klapekster gezien rond de Nieuwkoopse Plassen

18 januari 2017 | Natascha Hokke

Boswachter Martijn van Schie heeft gisteren een klapekster in de Nieuwkoopse Plassen gezien. Eerder deze week is de zeldzame vogel ook al een keer gespot in het plassengebied.

Klapekster gezien rond de Nieuwkoopse Plassen

Voedselvoorraadjes


"De vogel heeft namelijk een nogal lugubere gewoonte", legt boswachter van Natuurmonumenten Martijn van Schie uit. "De prooien die de klapekster niet meteen opeet, prikt hij op prikkeldraad of doorns of hij klemt ze in de vork van een tak." Vaak zijn muizen, amfibieën en soms zelfs jonge zangvogels het slachtoffer.


placeholder

Fotograaf: J. BoumaBron: Natuurmonumenten

Geen familie van de ekster


De klapekster is, ondanks zijn naam, geen familie van de ekster. Dat deze vogels geen familie zijn, is goed te zien aan de snavels. Boswachter Martijn van Schie: “De klapekster hoort tot de klauwierenfamilie en heeft een haaksnavel, de ekster tot de kraaiachtigen.”


Tip van de boswachter


De klapekster is erg zeldzaam en je zult het dier niet snel tegenkomen. Toch kan boswachter Martijn van Schie een tip meegeven: “Wandel">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nieuwkoopse-plassen/rout… over de Hollandsekade en let vooral op de boomtoppen. De klapekster houdt graag uitzicht over het natuurgebied.”

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Natascha Hokke

Boswachter

logo