Ga direct naar inhoud
Nieuws

Laatste maanden voor Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

13 september 2018 | Natascha Hokke

Ook in 2019 ontmoeten bezoekers van de Nieuwkoopse Plassen de (vrijwillige) boswachters van Natuurmonumenten op en rondom de Nieuwkoopse Plassen. Zij organiseren vanaf de mooiste plekken in het gebied natuuractiviteiten in samenwerking met lokale partners. Per 1 november 2018 sluit het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat haar deuren. Nicole Hoven is beheerder van het bezoekerscentrum: “Hiermee spelen we in op de veranderende tijdsgeest en de wensen van bezoekers.”

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Seizoensgebonden

De Nieuwkoopse Plassen zijn een drukbezocht natuurgebied. Echter, de bezoekersaantallen in het gebied blijven achter bij de verwachting die Natuurmonumenten had toen het bezoekerscentrum in 2008 geopend werd. Hoven: “Het organiseren van vaarexcursies is onze kernactiviteit, maar dat is natuurlijk erg seizoensgebonden. Zeker in het najaar en de winter is het rustig in het bezoekerscentrum.”

Veranderde behoeften

Tegelijkertijd ziet Natuurmonumenten dat de behoeften en wensen van de huidige bezoekers razendsnel veranderen. Vroeger was het bezoekerscentrum echt het startpunt voor mensen als zij wilden wandelen in de natuur of een vaartocht gingen maken op de Nieuwkoopse Plassen. “Tegenwoordig oriënteren onze bezoekers zich thuis met smartphone via internet op de mogelijkheden in dit natuurgebied. Zo doe ik dat zelf ook als ik een gebied bezoek", aldus Hoven. Dit alles maakt dat de deuren per 1 november zullen sluiten en Natuurmonumenten zich per 2019 focust op het geven van de ruim 250 excursies in het natuurgebied.

“Tegenwoordig oriënteren onze bezoekers zich thuis met smartphone. Zo doe ik dat zelf ook als ik een gebied bezoek", aldus beheerder Nicole Hoven

Nieuwkoopse plassen varen op blauw jantje

Flexibel

Nieuw is dat vanaf 2019 de excursies zullen starten van andere locaties. Tot op heden startten deze excursies altijd bij het bezoekerscentrum. “Door vanaf andere locaties te starten, kunnen we (nog) mooiere delen van het gebied laten zien, zo kunnen we eenvoudiger de purperreigerkolonie bezoeken of varen we echt langs de zwarte sterns. Het excursie-aanbod wordt daardoor beter en flexibeler!”, legt Nicole Hoven uit. Natuurmonumenten zal samen blijven werken met lokale partners.

Bezoek het centrum

Het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat is dus nog tot eind oktober open. Beheerder Nicole Hoven roept iedereen op om nog eenmaal een bezoekje te brengen. “Zelf ben ik fan van het aquarium, dat geeft echt een prachtig kijkje in het onderwaterlandschap van de Nieuwkoopse Plassen.” Ook hangt er nog een tentoonstelling met landschapsfoto's van Saskia Boelsums. Meer informatie en openingstijden zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoopseplassen

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter