Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Natuurmonumenten genomineerd voor ‘Meest maatschappelijke uitje’

04 maart 2015 | Natascha Hokke

Onder de noemer excursies voor mensen met een beperking zijn de vaartochten op de Nieuwkoopse Plassen voor visueel beperkten en doven en de scootmobieltochten op Schouwen-Duiveland in Zeeland genomineerd voor het ‘Meest maatschappelijke uitje 2015’ van het Land van ANWB.

Natuurmonumenten genomineerd voor ‘Meest maatschappelijke uitje’

De activiteiten sluiten stuk voor stuk goed aan bij de doelstelling van Natuurmonumenten om natuurgebieden zoveel mogelijk voor iedereen toegankelijk te maken. Ook mensen met een beperking wil ze graag nauwer betrekken bij de prachtige natuur en die ook laten beleven. Daarom zijn deze tochten speciaal voor deze groepen ontwikkeld. Hieronder vind je een korte toelichting per activiteit.

Vaartocht voor visueel beperkten

Door o.a. het luisteren naar vogels, ruiken aan bloemen en planten, voelen aan stengels, proeven van appelbessenjam maken de deelnemers van de vaartocht voor visueel beperkten kennis met de natuur van het Nieuwkoopse Plassengebied. De braillekaart dient als hulpmiddel om de grootte en vorm van de Nieuwkoopse Plassen weer te geven.

placeholder

Fotograaf: Dory AlingVaartocht voor doven

De vaartocht voor visueel beperkten is in 2014 ook geschikt gemaakt voor doven. De deelnemers ontdekken de natuur en de cultuurhistorie van de Nieuwkoopse Plassen met behulp van gebarentaal, ruiken, proeven en voelen.

Scootmobieltochten

Het veelzijdige landschap van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland heeft veel te bieden, maar is helaas voor een kleine groep lastig te beleven. Daar is sinds 2014 verandering in gekomen. Natuurmonumenten heeft de handen ineen geslagen met vereniging d’ Antilopen, een sportvereniging voor mensen met een beperking. Speciaal uitgezette tochten brengen mensen in een scootmobiel naar de mooiste plekjes van het eiland. De tocht wordt geleid door vrijwilliger Rien, zelf ook mindervalide en actief als natuurgids. Hij weet als geen ander hoe het is om de natuur te kunnen beleven vanuit een scootmobiel en kan daarom goed inspelen op de wensen van de deelnemers.

placeholder

Fotograaf: Paul Begijn

34 inzendingen

De zes andere genomineerden zijn:

  • Ctaste en CtheCity - Amsterdam
  • Museum voor 1 dag - Amersfoort
  • Stadsboerderijen – Den Haag
  • Theater Posthuis - Heerenveen
  • Wereldpaviljoen Steyl - Venlo
  • Wijngaard Hof van Twente – Bentelo

Naast de verkiezing van ‘Leukste uitje van Nederland’ en het leukste uitje per provincie lanceert het Land van ANWB in samenwerking met ANWB Vrijwilligers dit jaar óók de verkiezing van het ‘Meest maatschappelijke uitje van Nederland 2015’. Een ledenjury boog zich onlangs over de 34 inzendingen en stelde een top 7 samen, waar ook Natuurmonumenten een plek in behaald heeft. Op 30 maart wordt de winnaar bekendgemaakt, gekozen door een vakjury.

De zeven uitjes zijn genomineerd omdat ze maatschappelijk relevant zijn, ze leveren een positieve bijdrage aan de samenleving en zijn stuk voor stuk initiatieven die mensen met een achterstand of een beperking een ‘geluksmoment’ laten te beleven.

Ga eropuit!

Wil jij er eens op uit in de natuurgebieden van Natuurmonumenten? Er is voor iedereen genoeg te beleven. Stap op de fiets, trek je wandelschoenen aan of beleef de natuur vanuit de boot. Kijk hier voor alle routes.

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Natascha Hokke

Boswachter

logo