Ga direct naar inhoud
Nieuws

Purperreigers weer terug in de Nieuwkoopse Plassen

29 maart 2017 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten zag gisteren de eerste acht purperreigers in de Nieuwkoopse Plassen.

Purperreigers weer terug in de Nieuwkoopse Plassen

Favoriet gebied

De purperreigers overwinteren aan de kust van West-Afrika. Zodra het weer het toelaat komen ze naar de moerasgebieden in Nederland om te broeden. De Nieuwkoopse Plassen en omgeving zijn geliefde plekken voor de purperreigers om voedsel te vinden. Ze struinen slootkanten en rietlanden af en zoeken naar visjes en kikkers.

Schuwe vogel

Boswachter John Pietersen heeft de purperreigers gezien in de Meijegraslanden. Een deel van de Meijegraslanden is door Natuurmonumenten ingericht als kruiden- en faunarijk grasland, waardoor het grasland zeer geschikt is als leefgebied voor diverse soorten muizen. De sloten zijn er zeer schoon en bijzonder rijk aan planten en dierenleven, zoals amfibieën. De purperreiger is een schuw dier dat hier in alle rust zijn maaltje bij elkaar kan prikken.

placeholder

Fotograaf: Dick van Egmond

Bron: Natuurmonumenten

Uitbreiding van gebieden essentieel

De purperreiger is goed te herkennen aan zijn bruinoranje nek met zwarte strepen. De vogel komt wat slungeliger over dan zijn broer, de blauwe reiger. De purperreiger is erg zeldzaam en staat dan ook op de Rode Lijst. Uitbreiding van de gebieden en een goede waterkwaliteit blijven van essentieel belang voor het behoud van de vogel in ons land.

Spot de purperreiger!

Je hebt de grootste kans om een purperreigers te zien vanaf de uitkijktoren langs de Hollandsekade in Woerdense Verlaat. Combineer het uitstapje met een wandeling door Lusthof de Haeck. Of doe een kanoroute door de Nieuwkoopse Plassen. “De purperreigers houden zich verborgen, maar vliegen pas op het laatste moment op. Dan zie je ze pas”, aldus boswachter John Pietersen.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter