Nieuws van de boswachter

Ruige dwergvleermuis in de Nieuwkoopse Plassen

08 oktober 2015 | Natascha Hokke

De ruige dwergvleermuis is vanuit Oost-Europa aangekomen in de Nieuwkoopse Plassen. Ze komen hier om te paren en gaan in het voorjaar weer terug.

Ruige dwergvleermuis in de Nieuwkoopse Plassen

Lange afstandstrekker


In Oost-Europa hebben de ruige dwergvleermuizen hun kraamkolonies. De kolonies bevinden zich in holle bomen en spleten en soms in gebouwen. Boswachter van Natuurmonumenten John Pietersen: "De ruige dwergvleermuis vliegt vanaf augustus / september zo’n 1500 a 2000 kilometer om in West-Europa te overwinteren. De vleermuizen tonen dus net als vogels trekgedrag!"


De ruige dwergvleermuis


  • is groter en grover gebouwddan gewone dwergvleermuis

  • heeft een spanwijdte van 22 tot 25 cm

  • eet insecten, vooral dansmuggen

  • jaagt in bosrijke gebieden met wateren beschutte oevers

Overwinteraar


Als winterverblijf kiest de ruige dwergvleermuis vaak gebouwen, houtstapels, boomholtes en nest- en vleermuiskasten. Deze soort is relatief vaak wakker, en zoekt warme slaapplekjes op. Bij vorst zijn ze vaak bij woningen te vinden.


Ga op zoek naar vleermuizen!


In de schemering en 's avonds trekken vleermuizen eropuit om te jagen. Ruige dwergvleermuizen jagen graag aan bosranden, in landen en een enkele keer bij een straatlantaarn. Boswachter John Pietersen: "Kijk eens omhoog als je 's avonds buiten loopt, misschien zie jij er een rondvliegen!"


Meer weten over de bewoners van de Nieuwkoopse Plassen?


Ben je benieuwd welke dieren er nog meer in de Nieuwkoopse Plassen leven? Bezoek de expositie van het bezoekerscentrum">https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentra/bezoekerscentrum-nieuwk… van Natuurmonumenten aan Dorpsstraat 116 eens!

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Natascha Hokke

Boswachter

logo