Ga direct naar inhoud
Nieuws

Snoek bezoekerscentrum bijna klaar voor duik in de plas

29 april 2016 | Natascha Hokke

De snoek die te zien is in het aquarium van Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, wordt komende maand uitgezet in de Nieuwkoopse Plassen. Ben je benieuwd hoe dit roofdier leeft? Neem deze meivakantie een kijkje bij het aquarium rechtsachter in het bezoekerscentrum.

Snoek bezoekerscentrum bijna klaar voor duik in de plas

Doorgroeien

De snoek is inmiddels meer dan een jaar oud en zo’n 35 centimeter groot. Nelleke Woortman, medewerker communicatie van het bezoekerscentrum: “De snoek is bijna klaar voor een duik in de Nieuwkoopse Plassen. Voorlopig zal hij stevig door blijven groeien, totdat hij ongeveer één meter is.”

Bekende roofvis

De snoek is een bekendste roofvis in Nederland. Hij doet zich te goed aan vissen, amfibieën, kreefjes, knaagdieren en grijpt zelfs muskusratten of jonge watervogels. Ook soortgenoten zijn niet veilig voor hem. De allergrootste vijand van een snoek, is een grotere snoek!

placeholder

Fotograaf: Jan Kriek

Verzorgers gezocht

Wanneer deze snoek wordt uitgezet, komt er een jonge snoek voor in de plaats. Woortman: “De jonge snoek is vroeg in het voorjaar geboren en slechts 10 centimeter groot. Vooral de in de eerste maanden heeft hij veel verzorging nodig. Elke dinsdag maakt een groepje vrijwilligers de bakken schoon en voeren we de snoek en de andere vissen, zoals voorns, zeelten en baarzen. Op dit moment kunnen we weer wat nieuwe aquariumverzorgers gebruiken!”

Vijf zoetwateraquaria

In Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen kun je in vijf zoetwateraquaria het onderwaterleven van de Nieuwkoopse Plassen bewonderen. In elk aquarium leven andere planten en dieren. Het is in de plassen namelijk niet overal even diep. Dit heeft te maken met verlanding: open water groeit langzaam dicht met planten. Op elk plekje groeien andere planten en leven andere dieren.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter