Ga direct naar inhoud
Nieuws

Spot de eerste lepelaar bij de Nieuwkoopse Plassen

11 februari 2019 | Natascha Hokke

Met de verwachte milde temperaturen kan deze week de eerste lepelaar van het seizoen al in de Nieuwkoopse Plassen te zien zijn. Jij krijgt een unieke kans om de eerste terugkomers zelf te spotten! Door een samenwerking tussen Stichting NestkastLIVE en Natuurmonumenten zendt een webcam namelijk livebeelden uit van het broedeiland in het plassengebied.

Lepelaar

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten zegt: “Normaal gesproken kijk ik onderweg naar mijn werk of ik ze al zie, nu kan ik gewoon op mijn telefoon kijken of ze gearriveerd zijn.” De livebeelden zijn te zien op www.nestkastlive.nl/lepelaar. Mensen die de eerste lepelaar hebben gespot, kunnen dat via Instagram of X melden aan @BoswachterJohn.

Broedplek

Inmiddels is boswachter John van Natuurmonumenten wel gewend aan de tropisch ogende vogel in zijn plassengebied. Tien jaar geleden was dat wel anders. Pas sinds de aanleg van de Groene Jonker, hebben lepelaars een goede plek gekregen om met hun lange poten en markante snavel door het water te banjeren. Ze broeden al jaren op een eilandje in het afgesloten deel van de Nieuwkoopse Plassen. Door de camera kan iedereen nu meegluren als ze op het nest zitten.

Lepelaars Vliegend

Warm winterverblijf

De lepelaars brengen de winter door in het warme zuiden van Europa en West-Afrika. Na de winterperiode komen ze terug naar Nederland om te broeden. De eerste lepelaars die hier aankomen, zijn vaak degene die in Zuid-Europa overwinterd hebben. De exemplaren uit West-Afrika verschijnen enkele weken later.

Zelf lepelaars spotten

De lepelaars zijn natuurlijk niet alleen online te zien. Ze slapen en broeden in de Nieuwkoopse Plassen, maar zoeken eten in de Groene Jonker. Zeker als er meer vogels teruggekeerd zijn uit Afrika, kun je ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Kijk ook eens omhoog, misschien zie je er wel een paar overvliegen!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter