Word lid
Nieuws van de boswachter

Verbouwing werkschuur de Kievit in de Nieuwkoopse Plassen

19 FEBRUARI 2016 | Natascha Hokke

De werkschuur van de boswachters en vrijwilligers van de Nieuwkoopse Plassen wordt verbouwd. De binnenkant van de werkschuur zal anders ingedeeld worden. Zo komt er weer voldoende plek voor de 80 vrijwilligers die hier hun handen uit de mouwen steken om het natuurgebied in stand te houden. Tevens wordt het kantoor van de boswachters verbouwd en de parkeerplaats verplaatst naar de zijkant van de schuur. Voor bezoekers zal er voorlopig niets veranderen, tijdens de werkzaamheden zal er altijd een parkeerplaats beschikbaar zijn.

Verbouwing werkschuur de Kievit in de Nieuwkoopse Plassen

Waarom verbouwen?

De beheereenheid van Natuurmonumenten aan de Nieuwkoopse Plassen zit aan de Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat. Het bestaat uit een kantoorgedeelte, werkschuur en parkeerplaats. Toen Natuurmonumenten in 2000 het pand betrok ging het om vier werkplaatsen en een enkele vrijwilliger. Met enkele aanpassingen is er toen een kantoor ingericht. Inmiddels werken er 80 vrijwilligers en 9 boswachters in de eenheid en past dit niet meer in het pand.

Bekijk in de video hieronder het wat, waarom en wanneer:

Nieuwbouw Woerdenseverlaat from Stefan on Vimeo.

Nieuwe kantine

Het kantoor zakt weg met hierdoor de bijkomende problemen. Het nieuwe kantoor zal voldoende werkplaatsen bieden aan de medewerkers. Ook komen er meerdere ruimten om in te werken, in tegenstelling tot de huidige situatie. In de werkschuur zal een grotere vrijwilligersruimte worden gebouwd. De huidige kantine is in 2007 zelf door de vrijwilligers gebouwd. Door de gestage groei van de vrijwilligersgroep de afgelopen jaren en de verwachte groei komende jaren is de kantine momenteel al te klein. Aan de buitenkant komt ook een nieuwe openbare toilet/doucheruimte. De locatie is een startplaats van enkele wandelroutes bij de Nieuwkoopse Plassen, waardoor een goede toiletvoorziening wenselijk is.

Fotograaf: Ina WitsiersBron: NatuurmonumentenParkeerplaats

Door het stijgend aantal vrijwilligers en het populairder worden van de wandelpaden is het drukker geworden met auto’s op het terrein. Om de overlast voor de omgeving te beperken, is besloten om de parkeerplaats te verleggen naar de zijkant van werkschuur. Hierdoor ontstaat er weer voldoende parkeerplaats voor bezoekers en vrijwilligers.

Planning

In maart zal begonnen worden met het aanpassen van de werkschuur, waaronder de kantine voor de vrijwilligers. De parkeerplaats wordt in juli gestart en in oktober begint de herbouw van het kantoor. In maart 2017 wordt het hele erf opgeleverd en is de locatie weer voor de toekomst voorbereid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de verbouwing én al het andere nieuws uit het natuurgebied? Volg dan onze twitterende boswachters!

Natascha Hokke

Boswachter

Volg mij:Instagram