Ga direct naar inhoud
Nieuws

Volg de cursus broedvogels inventariseren in de Nieuwkoopse Plassen

22 januari 2020 | Natascha Hokke

Ben jij een gevorderde vogelaar die al inventariseert in de Nieuwkoopse Plassen óf wil je dit voor het eerst gaan leren en heb je al de nodige kennis van vogels? Sovon organiseert in samenwerking met Natuurmonumenten en IVN Nieuwkoop een cursus Broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode.

Telescopen en verrekijkers testen tijdens de Verrekijker DemoDag

De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken. Tijdens de theorieavonden lichten de cursusleiders Jelle Abma en Albert de Jong de BMP-methodiek toe. BMP staat voor broedvogelmonitoring. 

Theorie & veldbezoek

De avonden worden afgewisseld met veldbezoeken, zodat je als cursist de theoretische kennis meteen in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de veldbezoeken ga je in een klein groepje op pad met een ervaren broedvogelteller. De resultaten van deze bezoeken voer je in via de Avimap-app of op papier en dan achteraf op de website van Sovon. Hierdoor leer je om de resultaten zelf te verwerken en te interpreteren. Voor al actieve tellers is de cursus een mooie manier om je kennis over de methode en je veldervaring bij te schaven.

Na de cursus kun je zelfstandig aan de slag om met tellingen een waardevolle bijdrage te leveren aan goede gegevens over broedvogels in dit mooie natuurgebied!

Wat bereik je met de cursus?

Aan het einde van de cursus krijg je een toets en (ongetwijfeld) een diploma. Na deze cursus kunnen je zelfstandig een BMP-telling uitvoeren en de telgegevens verwerken. Wil je weten wat BMP precies is? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Wat is het BMP-project?

Wanneer & waar?

De cursusavonden vinden plaats in werkschuur De Kievit (beheerkantoor Natuurmonumenten), Hollandsekade 23, Woerdense Verlaat.

De theorie-avonden zijn gepland op de woensdagavonden 18 maart, 1 april, 22 april, 6 mei en 27 mei van 19.30 - 21.45 uur.

De veldbezoeken worden afgewisseld met de avonden. Ze vinden plaats in het Nieuwkoopse plassengebied of in gebieden daar zeer dichtbij. Deze duren ca 2½ tot 3 uur. Cursisten en begeleiders spreken dit samen af tijdens de eerste avond. Deze vroege ochtenden zullen vooral in het weekend vallen.

Lepelaar

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor wat gevorderde vogelaars die al broedvogels inventariseren in dit moerasgebied of die dit voor het eerst willen leren. Het is belangrijk dat je al voldoende ervaring hebt met het goed herkennen van broedvogels. Daar wordt wel één cursusavond aan besteed, maar verder is de cursus vooral gericht op het leren van de methode in theorie en praktijk. Als geïnteresseerde krijg je een oefenwebsite toegestuurd, waarop je je herkenningsvaardigheden kunt oefenen. Na de cursus kun je zelfstandig aan de slag om met mooie tellingen een waardevolle bijdrage te leveren aan goede gegevens over broedvogels in dit mooie natuurgebied.

Aan cursisten die nog niet actief zijn als vogelteller vragen we 25 euro voor de materiaalkosten.

Belangstelling?

Heb je belangstelling of wil je je aanmelden? Laat dat dan uiterlijk 7 februari weten aan [email protected]

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter