Wandelen

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen

Tijdens de kortste wandelroute van Natuurmonumenten waan je je terug in de tijd, in het oer-Hollandse polderlandschap die onze grootouders zo vaak voor ons beschreven hebben. Vanuit het uitkijkpunt Bovenlanden geniet je ongemerkt van buitelende kieviten, roepende grutto’s en synchroon-vliegende scholeksters.

Grutto-grutto hoor je vanuit het uitkijkpunt de Bovenlanden bij de Nieuwkoopse Plassen. Je kunt de vogel die zijn eigen naam roept niet alleen horen, want de grutto’s - maar ook kieviten en scholeksters - broeden vlak voor het uitkijkpunt in de graslanden van de Bovenlanden Kromme Mijdrecht. Neem je verrekijker mee en geniet van het voorjaar!

Belangrijk weidevogelreservaat

De Bovenlanden is een van de weidevogelreservaten van de Nieuwkoopse Plassen. Want helaas gaat het al tijden niet goed met het aantal weidevogels in Nederland. Zo is de grutto de laatste 10 jaar met 50% achteruit gegaan in ons land. Natuurmonumenten werkt erg hard om de grutto’s en andere weidevogels in reservaten te beschermen.

Samen met enkele boeren onderhoudt Natuurmonumenten jaarlijks de weidevogelgebieden in de Nieuwkoopse Plassen zodat er volop ruimte blijft voor de vogels zoals de grutto om te nestelen. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en ook wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de gruttokuikens alle tijd om op te groeien. 

Eén van de boeren met wie we samenwerken is Astrid van Smoorenburg. Lees hier meer over haar bedrijf. 

Beleef de Bovenlanden vanuit het uitkijkpunt

De Bovenlanden is een bijzonder natuurgebied dat, om de broodnodige rust van de weidevogels te bewaken, niet toegankelijk is. Maar door het prachtige amfitheater annex uitkijkpunt wel heel goed te beleven is!

Het uitkijkpunt ligt ter hoogte van Amstelkade 16-17. Het is ongeveer 200 meter lopen vanaf de parkeerplaats.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Kievit

Zie jij een vogel met een lange, zwarte pluim op zijn kop en een zwart-wit verenkleed? Dit is de kievit! Een weidevogel die gemakkelijk te herkennen is in onze polders. Zijn korte snavel helpt hem om ongewervelde en kleine insecten uit het gras en de bodem ‘te pikken’. Op zijn menu staan onder andere slakken, wormen en spinnen. In de broedtijd maakt de kievit spectaculaire duikvluchten en buitelingen waarbij hij luid kievit-kievit roept. Dit doet hij om het territorium af te bakenen en het nest te verdedigen. Zijn lange brede vleugels maken hem wendbaar en een echte luchtacrobaat.

Kievit
Kievit
Kievit
Kievit
Kievit
Kievit

2Grutto

Met zijn lange stelten loopt de grutto sierlijk door het hoge gras. Zijn lange, rechte snavel dient als handig gereedschap bij het zoeken naar voedsel. De punt van zijn snavel is zo fijngevoelig dat hij wormen en andere beestjes tot diep in de bodem kan voelen! De grutto is een oer-Hollandse poldervogel en is met recht uitgekozen tot onze Nationale Vogel. Maar liefst 90% van de West-Europese gruttopopulatie broedt hier, in ons kleine kikkerlandje! Daarom hebben wij Nederlanders de verantwoordelijkheid om de vogelsoort te behouden, hier en in Europa.

Grutto
Grutto
Grutto
Grutto

3Tureluur

Soms kun je aan een vogel zien waar hij graag vertoeft. Zo ook bij steltlopers als de tureluur. Zij hebben lange poten zodat ze lekker door het moerassige grasland kunnen banjeren. Je herkent ze aan hun feloranje poten en snavel. Wist je dat sommige vogelsoorten zoals de tureluur monogaam aan elkaar zijn? Ze broeden op de grond en verbergen hun nest goed in een pol gras om de eieren te beschermen tegen roofdieren. 

Tureluur
Tureluur
Tureluur
Tureluur

4Scholekster

Bonte Piet wordt de scholekster ook wel genoemd, zijn bijnaam komt voort uit zijn schelle piet-piet geroep. De scholekster is een vogelsoort die je in verschillende landschappen tegen kunt komen: aan de kust, boerenland of in stedelijk gebied waar ze broeden op daken. Het nest van de scholekster bestaat namelijk uit een klein kuiltje in de grond. Gemakkelijk en toepasbaar in elk landschap waar hij graag leeft. 

Scholekster
Scholekster

5Geniet van het uitzicht!

Welkom bij uitkijkpunt Bovenlanden. Hier kun je een uur zitten, volledig tot rust komen en je tussen de weidevogels wanen. Geniet!

Heb je genoten van de wandeltocht? Help mee om de Nieuwkoopse Plassen te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Zin om nog iets anders te doen in Nieuwkoop? Kijk eens in de route-app voor meer routes in de buurt.

Geniet van het uitzicht!
Geniet van het uitzicht!
Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

De schoonheid behouden

Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

Help mee en word lidDoneer
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.