Ga direct naar inhoud
Terug

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen
4 minuten
0,19 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Tijdens de kortste wandelroute van Natuurmonumenten waan je je terug in de tijd, in het oer-Hollandse polderlandschap die onze grootouders zo vaak voor ons beschreven hebben. Vanuit het uitkijkpunt Bovenlanden geniet je ongemerkt van buitelende kieviten, roepende grutto’s en synchroon-vliegende scholeksters.

Grutto-grutto hoor je vanuit het uitkijkpunt de Bovenlanden bij de Nieuwkoopse Plassen. Je kunt de vogel die zijn eigen naam roept niet alleen horen, want de grutto’s - maar ook kieviten en scholeksters - broeden vlak voor het uitkijkpunt in de graslanden van de Bovenlanden Kromme Mijdrecht. Neem je verrekijker mee en geniet van het voorjaar!

Belangrijk weidevogelreservaat

De Bovenlanden is een van de weidevogelreservaten van de Nieuwkoopse Plassen. Want helaas gaat het al tijden niet goed met het aantal weidevogels in Nederland. Zo is de grutto de laatste 10 jaar met 50% achteruit gegaan in ons land. Natuurmonumenten werkt erg hard om de grutto’s en andere weidevogels in reservaten te beschermen.

Samen met enkele boeren onderhoudt Natuurmonumenten jaarlijks de weidevogelgebieden in de Nieuwkoopse Plassen zodat er volop ruimte blijft voor de vogels zoals de grutto om te nestelen. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en ook wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de gruttokuikens alle tijd om op te groeien. 

Eén van de boeren met wie we samenwerken is Astrid van Smoorenburg. Lees hier meer over haar bedrijf. 

Beleef de Bovenlanden vanuit het uitkijkpunt

De Bovenlanden is een bijzonder natuurgebied dat, om de broodnodige rust van de weidevogels te bewaken, niet toegankelijk is. Maar door het prachtige amfitheater annex uitkijkpunt wel heel goed te beleven is!

Het uitkijkpunt ligt ter hoogte van Amstelkade 16-17. Het is ongeveer 200 meter lopen vanaf de parkeerplaats.

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Parkeerplaats aan de Amstelkade

Wat kom je onderweg tegen?

Kievit
Kievit
Kievit

1. Kievit

Zie jij een vogel met een lange, zwarte pluim op zijn kop en een zwart-wit verenkleed? Dit is de kievit! Een weidevogel die gemakkelijk te herkennen is in onze polders. Zijn korte snavel helpt hem om ongewervelde en kleine insecten uit het gras en de bodem ‘te pikken’. Op zijn menu staan onder andere slakken, wormen en spinnen. In de broedtijd maakt de kievit spectaculaire duikvluchten en buitelingen waarbij hij luid kievit-kievit roept. Dit doet hij om het territorium af te bakenen en het nest te verdedigen. Zijn lange brede vleugels maken hem wendbaar en een echte luchtacrobaat.

Grutto
Grutto

2. Grutto

Met zijn lange stelten loopt de grutto sierlijk door het hoge gras. Zijn lange, rechte snavel dient als handig gereedschap bij het zoeken naar voedsel. De punt van zijn snavel is zo fijngevoelig dat hij wormen en andere beestjes tot diep in de bodem kan voelen! De grutto is een oer-Hollandse poldervogel en is met recht uitgekozen tot onze Nationale Vogel. Maar liefst 90% van de West-Europese gruttopopulatie broedt hier, in ons kleine kikkerlandje! Daarom hebben wij Nederlanders de verantwoordelijkheid om de vogelsoort te behouden, hier en in Europa.

Tureluur
Tureluur

3. Tureluur

Soms kun je aan een vogel zien waar hij graag vertoeft. Zo ook bij steltlopers als de tureluur. Zij hebben lange poten zodat ze lekker door het moerassige grasland kunnen banjeren. Je herkent ze aan hun feloranje poten en snavel. Wist je dat sommige vogelsoorten zoals de tureluur monogaam aan elkaar zijn? Ze broeden op de grond en verbergen hun nest goed in een pol gras om de eieren te beschermen tegen roofdieren. 

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan