Word lid
Wandelen

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen

0
Waar

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Wandelen

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen

Tijdens de kortste wandelroute van Natuurmonumenten waan je je terug in de tijd, in het oer-Hollandse polderlandschap die onze grootouders zo vaak voor ons beschreven hebben. Vanuit het uitkijkpunt Bovenlanden geniet je ongemerkt van buitelende kieviten, roepende grutto’s en synchroon-vliegende scholeksters.

Grutto-grutto hoor je vanuit het uitkijkpunt de Bovenlanden bij de Nieuwkoopse Plassen. Je kunt de vogel die zijn eigen naam roept niet alleen horen, want de grutto’s - maar ook kieviten en scholeksters - broeden vlak voor het uitkijkpunt in de graslanden van de Bovenlanden Kromme Mijdrecht. Neem je verrekijker mee en geniet van het voorjaar!

Belangrijk weidevogelreservaat

De Bovenlanden is een van de weidevogelreservaten van de Nieuwkoopse Plassen. Want helaas gaat het al tijden niet goed met het aantal weidevogels in Nederland. Zo is de grutto de laatste 10 jaar met 50% achteruit gegaan in ons land. Natuurmonumenten werkt erg hard om de grutto’s en andere weidevogels in reservaten te beschermen.

Samen met enkele boeren onderhoudt Natuurmonumenten jaarlijks de weidevogelgebieden in de Nieuwkoopse Plassen zodat er volop ruimte blijft voor de vogels zoals de grutto om te nestelen. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en ook wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de gruttokuikens alle tijd om op te groeien.

Beleef de Bovenlanden vanuit het uitkijkpunt

De Bovenlanden is een bijzonder natuurgebied dat, om de broodnodige rust van de weidevogels te bewaken, niet toegankelijk is. Maar door het prachtige amfitheater annex uitkijkpunt wel heel goed te beleven is!

Het uitkijkpunt ligt ter hoogte van Amstelkade 16-17. Het is ongeveer 200 meter lopen vanaf de parkeerplaats.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats aan de Amstelkade: Toon op kaart

De route

 Startpunt

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen Parkeerplaats aan de Amstelkade

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

We helpen je graag

In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu gaat wandelen, fietsen of varen, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor besloten groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale arrangementen. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

Help mee de natuur te beschermen

Weidevogels kijken bij de Bovenlanden, Nieuwkoopse Plassen