Ga direct naar inhoud
Nieuws

3-Landgoederenroute Heiloo geopend

23 mei 2018 | Jowien van der Vegte

Op 2e Pinksterdag is een prachtige wandelroute over de drie landgoederen van Heiloo geopend: over landgoed Willibrord (GGZ), Ter Coulster (familie Van der Feen de Lille) en Nijenburg (Natuurmonumenten).

net geopend: Die Brug

Tijdens de wandeling naar de brug vertelde Bart van der Veen de Lille enthousiast over landgoed Ter Coulster. Na de onthulling van de naam vertelde boswachter Jowien van der Vegte van Natuurmonumenten over landgoed Nijenburg: stinsenplanten, het huis en de familie, de parktuinen, het parkbos met het minitheater de Comédie en het bos waar het heerlijk wandelen is.

Gedeputeerde Adnan Tekin van de Provincie Noord-Holland en burgemeester Hans Romeyn onthulden de naam van de 12 meter lange brug die het rondje van drie landgoederen mogelijk maakt: 'Die Brug'. De naam is gekoppeld aan het riviertje waarover de brug ligt, de 'Die'. "Tijdens de brainstormsessie hoe de brug moest gaan heten hadden we het altijd over die brug", aldus Bart van der Feen de Lille. "De klemtoon ligt nu wat anders maar het was gewoon de logische naam".

Cultuur, historie en natuur

Cultuur, historie en natuur zijn kernwoorden die bij Heiloo horen. De Landgoederenroute is onderdeel van Groenspoor Heiloo en is ontwikkeld door inspanning van meerdere partijen. Er bleek echter nog één schakel te ontbreken: een brug over het riviertje de Die. Met de nieuwe brug is het mogelijk om de Landgoederenroute in zijn geheel rond te lopen. Het project Groenspoor wil biodiversiteit versterken met een fijnmazig en sociaal natuurnetwerk door het verknopen van bestaande en nieuwe infranatuur met groensociale initiatieven en openbaar groen. Vereniging Groei & Bloei is ook betrokken, en richt zich op particuliere tuinen. Iedereen kan een beetje hulp krijgen. Een groene tuin levert een enorme bijdrage aan vergroening en groen houden van de plaatsen waar we met elkaar wonen. Een haag is een betere afscheiding dan een schutting een grasveld neemt meer water op dan een tegel. Meer bloemen helpt insecten.

Zelf wandelen?

Loop langs de prachtige borders en de zichtbepalende kapel van landgoed Willibrordus, de eeuwenoude Ter Coulstervaart, de theekoepel in het Ter Coulsterbos. Verder door de weilanden over het Heilooër Die naar Landgoed Nijenburg met het buitentheatertje en de “hondenherberg”. De route is ongeveer 8km lang en loopt deels door weilanden en bos. Honden mogen niet mee door de weilanden. Onderweg zijn een aantal overstapjes en smalle bruggetjes. Daardoor is de route niet geschikt voor wandelwagens.

Start bij het wandelknooppunt aan de Nijenburgerweg of op station Heiloo en volg dan het wandelnetwerk: startpunt 73 – naar punt 74 – 4 – 3 – 26 (station Heiloo) - 75 – 77 – 41 – 40 – 74 – 73. Als je vanaf station Heiloo wandelt, sla je punt 73 over. De route is met groene pijltjes gemarkeerd. Bekijk de wandelroute online via het wandelnetwerk.

de onthulling van de naam

De onthulling van de naam: Die Brug

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter