Nieuws van de boswachter

Broedseizoen van start op landgoed Nijenburg

15 maart 2019 | Eveline Blok

Vandaag begint officieel het broedseizoen. Sommige vogels broeden nu al of hebben zelfs jongen. Zo legt de bosuil soms al in februari eieren, waarna de eerste jongen in maart op de takken zitten. Het is daarom belangrijk om de vogels nu zo min mogelijk te storen.

grote bonte specht

Hoe langer de oudervogels op het nest zitten, hoe warmer de eieren blijven en hoe sterker de jongen zijn die er straks uitkruipen. Ook in het Heilooër bos en op landgoed Nijenburg zijn er volop broedvogels, zoals winterkoninkjes, nachtegalen, boomklevers, grote bonte spechten en de zwartkop.

Honden aan de lijn

Bijna alle wilde dieren zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’.

Veel vogels zoeken hun voedsel op de grond. Door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Daardoor eten ze minder en het kost bovendien extra energie. Als dit vaak gebeurt, worden de vogels zwakker en verzamelen ze minder voedsel voor hun jongen. Dat kan leiden tot meer sterfte onder de jonge vogels.

Blijf daarom op de paden en houd honden aan de lijn. Juist nu de rust voor dieren zo belangrijk is.

Losloopterrein

Honden mogen wel los in het losloopterrein middenin het bos (tussen de fietspaden)

WANDELTIP

Wil je dit voorjaar volop genieten van de lente op dit historische landgoed, volg dan de gele wandelroute (4 km).

In het vroege voorjaar is de bosbodem rijkelijk bezaaid met het frisse geel bloeiende speenkruid. Maar ook de wilde hyacint is er te vinden.

Eveline Blok
Eveline Blok
logo