Nieuws van de boswachter

FRUITOOGST NIJENBURG NAAR VOEDSELBANK

01 december 2017 | Jowien van der Vegte

Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben 130kg fruit aan de Voedselbank geschonken.

FRUITOOGST NIJENBURG NAAR VOEDSELBANK

Op landgoed Nijenburg in Heiloo is dit jaar iets moois gedaan met de appels en peren uit de boomgaard naast het landhuis. Op initiatief van de tuinvrijwilligers van Natuurmonumenten is de oogst fruit aangeboden aan de Voedselbank in Alkmaar. Daar worden elke week ruim 200 klanten voorzien van een voedselpakket. De Voedselbank heeft de 130kg fruit in pakketten verdeeld en spreekt, namens haar klanten, haar dank uit voor het initiatief, het werk en uiteraard de heerlijke appels en peren!


Landgoed met eigen boomgaard


Landgoed Nijenburg heeft een boomgaard die vroeger voor eigen gebruik was. In de boomgaard staan 76 fruitbomen van 43 verschillende fruitrassen: appel, peer, kers, pruim en moerbei. Natuurmonumenten, eigenaar van het landgoed, en Vereniging Hendrick De Keyser, eigenaar van het huis en de boomgaard, zetten zich in om dit stukje groene historie te behouden.


23 soorten appels


Van deze 43 fruitrassen zijn 23 appelrassen (44 bomen) en 14 perenrassen (25 bomen). Hier zitten een aantal bijzondere Oudhollandse rassen bij zoals de Glorie van Holland, Koningin Emma, de Schager Roode en de Rietpeer. In januari zijn zeven nieuwe lei-peren langs de westelijke muur geplant.


De oogst van oktober 2017 was helaas lager dan voorgaande jaren. Nachtvorst in april heeft de bloesems voor een groot deel kapotgevroren. We hopen dat er in 2018 weer een grote oogst zal zijn. Het snoeien van de bomen is gedaan door vrijwilligers van de Tuingroep Nijenburg en studenten van het Clusius College Alkmaar, onder de deskundige leiding van docente Jeanine Jonker.


Foto: de vrijwilligers van tuingroep Nijenburg

placeholder
Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo