Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zieke essen naast ijsbaan Heiloo worden gekapt

07 december 2020 | Jowien van der Vegte

De ijsbaan van Heiloo, gelegen op landgoed Nijenburg langs de Zanderslootweg, ligt mooi luw en verscholen. Tussen het fietspad en de ijsbaan staat een mooie houtwal. Hier staan veel zieke bomen in.

essentak

De houtwal bestaat uit een oude meidoornhaag en hogere bomen. Dat zijn essen, zomereiken, iepen en zwarte elzen. De essen zijn ziek. Ze zijn aangetast door de zogenaamde essentaksterfte. Hierdoor is er gevaar voor vallende takken op het druk gebruikte fietspad. In verband met de veiligheid van het fietspad moeten de essen gekapt worden. De meidoornhaag en andere bomen blijven staan.

Essentaksterfte doodt veel essen

De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Landelijk is zo’n 80% van de essen  aangetast. De ziekte is helaas niet te bestrijden. Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een invasieve schimmel, het ‘vals essenvlieskelkje’. Aantasting begint nadat er sporen van het zwammetje op het blad zijn terecht gekomen. Snel hierna treedt er verwelking op van het blad en zie je takken met dorre uiteindes. De aantasting gaat ieder jaar verder waardoor bomen steeds verder afsterven en ook de oudere takken na verloop van tijd dood gaan. Uiteindelijk sterft een hoog percentage van de essen.

In de houtwal staan ook andere soorten bomen en de jonge bomen van die soorten krijgen nu meer ruimte. Ook de oude meidoornhaag zal profiteren van meer licht.

De zieke bomen variëren van 10 tot 50cm dikte. De stammen worden tijdelijk opgestapeld en later afgevoerd. Takken worden versnipperd.

Fietspad dicht

De essen in de houtwal langs de ijsbaan Heiloo worden gekapt in de week van 14 december. Dit is ruim voor het schaatsseizoen en de paddentrek van het voorjaar. Het fietspad zal tijdens de werkzaamheden ongeveer een week dicht zijn. Fietsers moeten dan omrijden via de Westerweg of Kennemerstraatweg.

fietspad Zanderslootweg bij ijsbaan Heiloo
Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter