Ga direct naar inhoud
Nieuws

Klimopwaterranonkel en muizenstaart in de Noordpolder

11 april 2017 | Eefje Nuijten

In de Noordpolder van Ossendrecht zijn de klimopwaterranonkel en muizenstaart ontdekt. Deze bijzondere plantensoorten hebben we te danken aan de vernatting van dit natuurgebied.

Klimopwaterranonkel en muizenstaart in de Noordpolder

In de Noordpolder van Ossendrecht zijn de klimopwaterranonkel en muizenstaart ontdekt. Deze bijzondere plantensoorten hebben we te danken aan de vernatting van dit natuurgebied en het ontstaan van open grond. Natuurmonumenten werkt samen met Waterschap Brabantse Delta en de provincie aan het herstel van de hydrologie. Door het aanleggen van stuwen treedt waardevol kwelwater uit aan het maaiveld. Verdwenen flora en fauna krijgen hierdoor kansen op herstel. Zo ook de klimopwaterranonkel en muizenstaart.

Soort en leefomgeving

De klimopwaterranonkel en muizenstaart behoren tot de ranonkelfamilie. De klimopwaterranonkel komt voor in ondiep, stromend, zoet of zwak brak water van natte plaatsen in grasland. Deze plant behoort tot de rode lijst van de in Nederland verdwenen en bedreigde planten. Het is dus extra bijzonder dat deze in de Noordpolder is. De muizenstaart komt voor op vochtige tot natte grond, vaak aan de ingang van weilanden en bij drinkplaatsen. Hij bloeit rond de maand mei met groenachtig gele bloemen.

Eefje Nuijten