Nieuws van de boswachter

Biologische boer Aart is trots op zijn weidevogels

01 juni 2017 | E. Werkman

De weidevogels waren er als de kippen bij, toen boer Aart zijn land onder water zette.

Biologische producten bij Ekoplaza

‘Die geluiden, hè! Het is nu wat stiller, veel vogels zijn weer verder getrokken, maar een paar weken geleden had je hier een heel concert.’ Bio-boer Aart staat in de Putterpolder met de verrekijker aan de rand van een plas, om hem heen een weiland vol bloeiende boterbloemen, veldzuring en pinksterbloemen. Vredig grazen koeien in het aangrenzende perceel. Tjuuu-luuu-luu en gruttoo-gruuttoo klinkt het boven hen in de lucht.

placeholder

Fotograaf: Elvira WerkmanBron: Natuurmonumenten

Onder water met succes

‘Eigenlijk is dit ver boven onze verwachting,’ vertelt boswachter Mirte van Natuurmonumenten, die naast pachtboer Aart door een telescoop tuurt en in nauw overleg met hem het beheer afstemt. ‘Deze weilanden zijn in 2013 deels onder water gezet, vooral met het doel vogels tijdens de trekperiode een goede tussenstop te bieden. Een plek waar ze even kunnen bijtanken. En met succes: we hadden hier bijvoorbeeld kemphanen, lepelaars en groenpootruiters.’ Maar ondertussen voelen weidevogels als tureluur, grutto, kievit en kluut zich ook thuis in dit plas-dras gebied. Vanaf het moment dat het onder water stond, zat de eerste kluut al op het nest. En dat aantal is alleen maar toegenomen.

Pompen

‘Zal ik maar even de pomp aanzetten?’ vraagt Aart aan Mirte. Met het warme weer drogen de plassen snel in. Een pompsysteem zorgt ervoor dat nu en dan water uit de sloot op het land terecht komt. Doordat we hier op voormalige Zuiderzeebodem zijn, zakt het water niet snel de bodem in. En met een simpele handbeweging schakelt Aart de pomp in. Al snel gutst het water over het land. Een kleine plevier vliegt op en gaat iets verderop zitten. Snel weer verder prikken in de modder.

Logeren bij de boer op Oldenaller

Boer Aart verhuurt een vakantiehuisje bij zijn boerderij op landgoed Oldenaller. Kom logeren en geniet mee van de weidevogels, reeën en dassen in het boerenland.

Meer over vakantiehuisje Klein Oldenaller

placeholder

Fotograaf: Jan VeenBron: Natuurmonumenten

E. Werkman
logo