Nieuws van de boswachter

Opgewonden reeën op landgoed Oldenaller

25 juli 2017 | Rianne Hagenbeek

Van half juli tot half augustus zijn de reebokken weer bezig met het versieren van vrouwtjes. Op landgoed Oldenaller heb je de kans dit samen met de boswachter mee te maken.

Opgewonden reeën op landgoed Oldenaller

Van half juli tot half augustus zijn reebokken bezig met het versieren van vrouwtjes. De mannetjes laten zich met korte hese blafjes horen. Ook op landgoed Oldenaller in Putten gieren de hormonen door het lijf. Samen met de boswachter maak je kans dit te aanschouwen en te horen.

Blaffende en fiepende reeën

Reeën maken tijdens de bronst een ander geluid dan edelherten. Uiteraard is het niet minder spectaculair, want wist je dat reeën blaffen? Dat lijktinderdaad wel een beetje op het geluid van een hond. Daarnaast doen ze ze ook nog aan fiepen. Alleen de geit (het vrouwtje) fiept. Dit doet ze met haar kalf of om een bok te lokken in de bronsttijd. Bij onraad blaffen zowel bokken als geiten.

Boek een bronstexcursie op landgoed Oldenaller

Ben je benieuwd en wil je het blaffen en fiepen wel eens in het echt meemaken? Boek dan nu een excursie op landgoed Oldenaller: bronstexcursie ree

Voorzichtig rijden

Tijdens de bronsttijd zijn reeën nooit alleen. Het is dé tijd voor het mannetje om het vrouwtje voor zich te winnen. Hormonen gieren door het lijf en tijdens deze bronstperiode neemt de voorzichtigheid van de reeën af. Er wordt veel achter elkaar aan gerend waardoor ze tijdens hun vele achtervolgingen vaak onverwacht oversteken. Het is verstandig om tijdens deze periode wat langzamer en extra oplettend te rijden in gebieden waar reeën leven om aanrijdingen te voorkomen.

Rianne Hagenbeek
logo